Търсене

Начало Оживление 58 се пуснаха да преплуват „Пчелина 2”
58 се пуснаха да преплуват „Пчелина 2”
10 July 2009

В сряда следобед бе възстановена една стара традиция, свързана с водните спортове в Разград – преплуване на язовир „Пчелина”. Последният опит да се организира такова състезание бе преди 4 години. А истинското началото се е покрило в забвение от натрупалите се години. Сега движеща сила на идеята е на експерта по спорт в общината Валери Бойчев и на шефа на „Гражданска защита“ инж.Петко Петков.10_07_2009_petkov.jpgИ двамата дадоха личен пример, като в обявеното време бяха на точното място в подходящо за целта облекло – бански. Съорганизатори са още ОК на ФВФСТ и ОС на БЧК. На плажа на язовир „Пчелина 2” се записаха 58 участници от всички възрасти. Водни спасители ескортираха през цялото време участниците и следяха за уморени плувци. Регламентът беше два тегела на ширина, или общо около 500 м. За по-малките – по-кратка дистанция. Накрая всеки плува по своя преценка колкото може. Малцината, които достигнаха до отсрещния бряг, бяха бурно аплодирани от многобройната публика базирала се под сянката на крайбрежното барче.

10_07_2009_pluvane.jpgТам като един истински морски вълк с чаша вледенено уиски съвети и напътствия даваше доайенът на разградското водно спасяване Росен Лицов. А по-късно ентусиазирано подкрепяше изявите на своя приятел - неостаряващия Младен Донев. В групата на ветераните с пълната дистанция между първите се справи Лъчезар Антонов. Тренираното му каратистко тяло издържа натоварването и в края на краищата се добра до диплом „Преплувал язовир “Пчелина 2”. Наравно с големите по дългата дистанция се пусна и единственото момиче - 15-годишната ученичка от ГПЧЕ Вероника Вълканова. Бавно, но упорито и тя стигна до финала и получи своята диплома от съорганизатора Здравко Душков.

Личен пример на своите служители в спасителната лодка и на приятелите от брега даде шефът на „Гражданска защита“ инж. Петко Петков. С перфектен бруст голата му глава, галена от слънчевите лъчи, пореше мощно водата.

В луд кеф изпадна цялата публика на брега, когато след спасителя Ивайло Лицов във водата в автентичен кучешки стил се пусна и черното кокершпаньолче Чара.

 

Сергей ДОЧЕВ