Търсене

Начало Оживление Софиянец си хареса антика в Разград
Софиянец си хареса антика в Разград
03 July 2009

 

В тези горещи летни дни особено изкефени са всички собственици на автокабриолети. Най-вече пред погледите на „завистливи“ пешеходци по улиците и булевардите. А когато кабриото е ретро, всички със затаен дъх оглеждат машината.

Тази седмица млад, но заможен столичанин ще откара от Разград истинско ретро кабриобижу. Това е „Шкода Октавиа 450“-кабриолет, производство 1958 г. Автомобилът е собственост на известния в Лудогорието рестравратор на коли от миналия век Пламен Пенчев.

 

03_07_2009_skoda.jpgЗа „Екип 7“ майсторът сподели, че е реставрирал колата цели 3 години, като му е помагал Иван Чинков. Сега автомобилът е в движение, задължението на новия собственик ще бъде да я регистрира.

Интересното тук е, че от тази серия на чешкия автомобил от развития социализъм са произведени само 1000 бройки. Което определя и цената. Затова софиянецът ще докара в столицата на Лудогорието пътнически микробус, както е договорено с Пламен за бартера.

„Шкода 450“-кабрио е произвеждана само една година - 1958/1959. Тя е четирицилиндрова, с 4 скорости, вдига 140 килиметра в час. Скоростният лост е на волана. Моделът е всяка година в каталога за ретро автомобили. В зависимост от състоянието, цената на модела варира от 2000 до 15 000 евро.

 

Венко ВЕНКОВ