Търсене

Начало Оживление Бате Наско обзаведе триколката си с душ
Бате Наско обзаведе триколката си с душ
01 July 2009

 

От няколко месеца рядко срещано моторно превозно средство се движи из Исперих и привлича любопитните погледи на минувачите. Мототриколката "Велорекс" на Атанас Йорданов е напълно реставрирана. Бате Наско /както всички го знаят в града/ е автомонтьор от дълги години с увлечение по ретро мотори и автомобили. Въпросната мототриколка е произведена в заводите "Ява" в бившата Чехословакия през далечната 1964 г.

 

01_07_2009_nasko_iordanov.jpg01_07_2009_4i4o_ruco.jpgМалко по-вече от година е било необходимо на Атанас да възстанови "калинката" /така майсторът галено нарича своето возило/.

Възстановено е купето, вратите с оригиналните дръжки и седалките, старият брезент на предния капак и гюрукът са подменени с черна кожа. Запазени в оригинален вид са фаровете, окачването и арматурното табло. Като екстри после той добавя лъскави тромби, електрически часовник и стереоуредба. Бате Наско е редовен участник в мотосъбори, срещи и ретро партита. На Второто национално ретро мотопарти в Русе от 22 до 24 май "калинката" бе единствената мототриколка и организаторите заслужено й присъдиха награда. Сега мотосезонът е в разгара си. Високите температури няма да попречат за бъдещите участия в подобни пътувания и инициативи. Последната екстра на ретро возилото е душ - жизнено необходим аксесоар при летните жеги. По обясними причини начинът на действие на душа тук не може да бъде обяснен. Но пък екстрата се използва редовно. Тя бе демонстрирана и пред ценители от цялата страна онзи ден. На 26 и 27 юни в местността Маринкалъка край Попово се проведе мото среща по случай учредяването на местния мото клуб "Враните". Сред поканените за участие мото клубове от Габрово, Велико Търново, Разград и Садина бе и мотобратството от Исперих. Още в ранния следобед в петък първата група предимно от ретро мотоциклети пое към мястото на събитието. По-късно към тях се присъединиха още две групи и така броя на моторите от Исперих нарасна на дванадесет. В програмата на срещата освен демонстрации, музика и много бира, домакините бяха предвидили и състезателни игри. Исперихските рокери се включиха активно и спечелиха няколко приза. В една от най-атрактивните игри на "Грозният Урал" на чичо Руцо се качиха всичките дванадесет исперихчани и така спечелиха първото място в играта за "Максимален брой участници върху мотор".

Убедени сме се, че тази атрактивната триколка няма да е последната дума на бате Наско. Особена като се има предвид любовта му към ретро моторите и автомобилите и факта, че в гаража му чакат автомобили като "Булгар Рено" - 1968 г.,"Форд 12 М" - 1968 г. и "ЗАЗ 965" – 1962 г., очакваме още много изненади от негова страна.

 

Радостин ГЕОРГИЕВ