Търсене

Начало Новини Данъците остават същите
Данъците остават същите
29 February 2008
 

Данъците върху недвижимите имоти и при възмездно придобиване на имущество ще бъдат без промяна и през тази година, решиха окончателно на вчерашното си заседание общинските съветници в Разград. В предишен брой на вестника писахме, че двата налога - изключително важни за приходното перо на местната хазна и за разходното на гражданите, се вдигат, съответно от 1.5 на 2 промила и от 2 на 2.8 процента. Тези повишения, които са обсъдени предварително в съответните комисии, бяха отразени и в докладната записка на кмета Денчо Бояджиев. Тя касаеше приемането на новата Наредба №18 за определяне размера на местните данъци на територията на община Разград, която влияе пряко на приходната част на бюджета.

 

В началото на заседанието, председателят на групата съветници на ГЕРБ Тодор Димитров предложи данък сгради да не се вдига - да си остане 1.5 промила, като се търсят способи за увеличаване на неговата събираемост. Веднага след това думата взе неговият колега от Коалиция „Обединени демократи" Иво Димитров и направи аналогично изказване по отношение на данъка, който се плаща при покупко-продажби на апартаменти, например. Така и през 2008 г. той се запазва на 2%. „За" предложението на Т.Димитров гласуваха 20 съветници, „против" - 10 и 1 „въздържал се". „За" варианта на И.Димитров бяха 19 народни избраници, „против" - 9 и 4 „въздържал се".

Инициаторът за вдигането на данък сгради - бившият зам.-кмет по финансите и настояща съветничка от БСП Станка Ангелова, отново се аргументира, че на практика с приемането на нейния вариант - 2 промила, всъщност собствениците ще бъдат ощетени само с по 5-6 лв., тъй като за основно жилище данъкът по закон се намалява на 50%. Според нея това е разумен ръст. По-натоварени ще бъдат обаче притежателите на повече от един имот.

В подкрепа на запазването на данъка при възмездно придобиване на имущество се изказа съпредседателят на „Обединени демократи" Жоро Чобанов. Той заяви, че увеличението на този данък ще намали събираемостта. Освен това, по данни от нотариуси, през последните години от около 10%, изповядването на сделки по пазарна стойност на имотите е увеличено на 30%. „Убеден съм, че ако данъкът се вдигне на 2.8%, тази тенденция ще се обърне и ефектът за бюджета няма да е положителен", смята Чобанов.

Заради запазването на двата местни данъка в досегашните им размери докладната записка за приемането на бюджета за 2008 г. ще бъде разглеждана отново на извънредно заседание на ОбС днес от 14.00 часа. Дотогава общинските финансисти ще трябва да извършат наложилите се корекции.


Димитър КИРИЛОВ