Търсене

Начало Новини Туберкулозата била най-големият здравословен проблем на областта
Туберкулозата била най-големият здравословен проблем на областта
29 February 2008
 

Все повече стават жените, които чуват тежката диагноза рак на белия дроб, каза вчера пред журналисти завеждащият пневмофтизиатричното отделение в МБАЛ „Св.Иван Рилски" д-р Иван Киселов. Като една от причините той посочи факта, че жените вече пушат колкото или повече от мъжете. Пада и възрастовата граница на пациентите. Най-младият пациент миналата година с карцином на белия дроб е 42-годишен мъж.

 

29_02_2008_kiselov.jpg Въпреки тенденциите, туберкулозата е най-големият проблем на региона, каза д-р Киселов. На областно ниво в изпълнение на нарочен национален план за борба със заболяването действа специална комисия, която обаче не е заседавала повече от година. За специалистите заседанията са важни, защото на тях проблемите се свеждат до общинските и селски кметове. А така заболяването може да бъде открито своевременно и лекувано адекватно. За жълтата гостенка лекарят обеща да говори повече след месец.

Пневмофтизиатричното отделение разполага със съвременна медицинска апаратура, стана ясно вчера. Тук се предлагат квантиферонов тест в диагностиката на туберкулозата и модерна техника за изследване на алергии.


Галина МАРИНОВА