Търсене

Начало Новини Разград - опикан и задръстен с боклуци
Разград - опикан и задръстен с боклуци
07 January 2008

Разград затъна в боклуци. Сметището се премести между блоковете, котки, кучета и клошари разкъсват торбите и търсят „плячка“. Белият сняг е опикан от кучета и „мъжкари“ и не около кофите, а в градинките – пред прокуратурата, около часовника, пред галерията.
Гражданите хвърлят торбите и отминават, даже не мърморят. Така свикнахме с неуредиците, че забравихме и да се възмущаваме.
 

В Неапол, също затънал в боклуци, хората излезли на организиран протест. Там Камората отказала да експлоатира два завода за преработка на боклук.
Че с боклуците е ангажирана мафията, е ясно. Но при нас управляващи и мафия все повече са едно и също нещо.
Пътят до сметището на Разград е по-къс от 10 км. Трябваше да бъде разчистен в петък. Шефът на „Шеле“ Хр.Георгиев каза, че едва от вчера е проходим. Колите на „Шеле“ били пълни с боклуци и нямало къде да ги разтоварят. А пътят до сметището не бил ангажимент на „Шеле“. За неговата поддръжка отговаряла фирма „Строймонтаж“ /разбирай Любомир Цонев/, но „Строймонтаж“ преотстъпил дейността на „Пътно строителство“...
Явно много хляб има в боклуците – не само за кучетата и клошарите.
Не е ли логично, нормално и задължително в крайна сметка фирмата, извозваща боклуците от града и ангажирана с почистването му, да почиства и пътя до сметището. Да, ама не. За този път друга фирма трябва да получи едни пари.
Дано пък новият Общински съвет се заеме с въпроса какви пари се дават и кой ги получава за почистването на Разград и общината. А парите идват от нашия джоб. Години наред Разград е с една от най-високите такси смет. Новият председател на Общинския съвет трябва да направи проверка и да отговори на разградчани къде им отиват парите.
В Неапол стачкуват. Окачили са чучела по дървета и стълбове на местните си управници и палят автобуси. Ние сме се завили под юрганите си, доволни, че имаме хляб и лучец, а някои и сланинка и чакаме снегът да се разтопи и вятърът да отвее боклуците... също както преди 140 г. / вж. стр. 6 Хр.Ботев „Политическа зима“/.

Янка ОБРЕТЕНОВА