Търсене

Начало Оживление Генади Гатев - Гената отново ще играе за „Чайка“ на Тато
Генади Гатев - Гената отново ще играе за „Чайка“ на Тато
22 June 2009

 

За мечтите граници и препятствия няма. Това правило особено важи за разградския ресторантьор и бивш общински съветник Генади Гатев – Гената. Неговата мечта да кара и да се вози в луксозна „Чайка“ от Живково време още не е залиняла .

Гената проявява нестихващ интерес към возилата на политбюро и на неговия едноличен лидер. Затова отново ще участва в организирания търг с тайно наддаване. Събитието ще бъде в края на първата седмица на юли в гаража на НСО. За продан са предложени 33 коли от тринадесет марки. Между тях има и шест автомобила „Чайка ГАЗ 13“.

 

От луксозните МПС-та са произведени само 3200 бройки в периода 1961-1971 година, което ги прави истински ретро бижута за колекционери и ценители.

Огледът на „Чайки“-те е от 1 до 3 юли. В една от тези дати Гената ще отиде до София да разгледа автопарка.

От 5 400 лева до 12 000 лева е цената на всеки автомобил. А Гената сподели, че ще направи всичко по силите си, за да се сдобие с мечтаната марка.

Ще припомним, че преди година Генади Гатев отново участва в търг на НСО. На ценителите бяха предложени 20 „Чайки“ в двата си производствени модела. Тогава богаташи от Самоков и Австрия купиха 17 коли, като тръгната цена стигна до 32 000 за всяка. Цена, непосилна за разградчанина. Няколко месеца по-късно част от купените „Чайки“ стигнаха 60-70 000 лева в аукционните къщи.

За Гената от преди година обаче остава спомена от красивата гледка на двадесетте автомобила. Подобни бижута са возили хора като Фидел Кастро, Валентина Терешкова, Леонид Брежнев, Михаил Горбачов...

 

Венко ВЕНКОВ