Търсене

Начало Новини Затие от Веселец направи мартеница, дълга 740 метра
Затие от Веселец направи мартеница, дълга 740 метра
27 February 2008

Затие Басри от Веселец цяла година е плела мартеница. Бяло-червеният синджир е дълъг 740 метра, а на двата края са съответно – Пижо и Пенда. Нито едно възелче няма по плетеницата, а двете кукли са със специални народни носии – избродирани майсторски от Затие.

Престилката на Пенда е достойна за експонат в Етнографски музей, както и пафтите на плетеното й коланче.27_02_2008_martenica.jpgЗатие работи в шивашки цех в Завет. Има двама сина, по-големият ще е абитуриент тази година. Затова майка му решила в негова чест и за негово здраве да изплете тази мартеница. Същевременно искала да кандидатства за Книгата на рекордите „ГИНЕС“, но досега не беше успяла да намери адрес и да установи какви са правилата.

Във Веселец, а и вече в Завет знаят за нейното дело – затова лесно я намерихме. Попитахме я защо не предложи на кмета да окачат мартеницата за първи март на някоя от високите сгради на Завет, но Затие има друга идея. Училището във Веселец - „Христо Ботев“, тази година ще чества юбилей. По този повод Затие ще подари мартеницата на училището.

Според нас възможно е да се направят и двете неща, но това зависи преди всичко от ръководството на Завет, защото Затие е скромна жена и няма да прояви инициатива да предложи за показ собствения си труд и въображение. А заслужава.

Но преди всичко Затие иска Пижо и Пенда да закрилят сина й, да му носят здраве и късмет и ако можем да й помогнем, да установи контакт със създателите на Книгата на рекордите „ГИНЕС“. Което и обещаваме да направим.


Янка ОБРЕТЕНОВА