Търсене

Начало Новини Разградчанка предлага пълна ревизия на имотните декларации
Разградчанка предлага пълна ревизия на имотните декларации
27 February 2008

Има една голяма несправедливост и тя е, че вече десет години дори за напълно еднакви по площ и по всички останали характеристики на жилищата в Разград се плащат различни данъци. Тук не говоря за направени междувременно подобрения. Истината е, че при задължителното предеклариране на имотите през 1998 г. много собственици попълниха неверни данни за квадратура, тавани, мазета, гаражи, вид строителство и други параметри.27_02_2008_vania_dimitrova.jpgА точно на тази база се формират данъчните оценки, от което ощетени се оказаха съвестните граждани. Предлагам да се извърши пълна ревизия на имотните декларации. Сигурна съм, че така постъпленията в общинския бюджет ще се увеличат значително без да е необходимо да се вдига данък сгради.

Това заяви в редакцията разградчанката Ваня Илиева Димитрова, живуща в двуетажна кооперация на ул. „Костур“ 2. Димитрова е директор на ОУ „Отец Паисий“ в Дянково. Тя аргументира твърденията си с конкретни примери, включително и със собствения си дом. За апартамента си от 120 кв.м, гараж и таванска стая тя и мъжът й миналата година са платили общо 102 лв. за данък сгради и такса смет. За абсолютно същото като размер и състояние недвижимо имущество налогът на нейни съседи е 53.62 лв. Причината за огромната разлика според нея са попълнените и непопълнените данни още преди 10 години. Ваня Димитрова посочи още няколко подобни случаи с нейни близки и познати, които плащат между 20 и 50 лв. повече от комшиите си на същата етажна площадка.

По нейни проучвания, над 50% от собствениците са лъгали при декларирането. Въпреки че във формулярите е имало текст, според който за вписване на неверни данни са предвидени строги санкции. Тъй като санкции не са налагани, съвестните всъщност се оказахме и наивни и си плащаме за този „порок“, смята жената. Самата тя подавала три пъти жалби в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, но без резултат. Сега, когато имотните данъци се администрират от местната администрация, проблемът може да се реши още по-лесно, тъй като в архивите на специализираната общинска дирекция разполагат с информация за всички жилищни сгради, припомни Ваня Димитрова.

 

Димитър КИРИЛОВ