Търсене

Начало Новини Нови избори за кмет на Тертер
Нови избори за кмет на Тертер
27 February 2008

31 май е най-вероятната дата за провеждането на нови избори за кмет на кубратското село Тертер, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е предложена за одобрение от президента и е съобразена с решение №1050 на ЦИКМИ изборният ден да не пречи на учебните занятия.На последните местни избори през октомври за първенец на селото се регистрираха петима кандидати. Досега в Тертер бяха назначавани кметски наместници. За втория тур се класираха двама: Николай Костов от коалиция „За промяна“ и Кръстьо Николов - независим. На балотажа Костов спечели с два гласа и седна на кметския стол в населеното място, което наброява едва около 200 души.

Изборът беше оспорен и впоследствие касиран. Разградският административен съд призна като основателни жалбите, че трима избиратели са нарушили изисквания на Закона за местните избори. Върховният Административен съд потвърди решението на разградските магистрати и от 14 февруари Николай Костов вече е безработен. За временно изпълняващ длъжността е назначена Йорданка Вълкова.

От ОИК – Кубрат уточниха, че Тертер е единственото селище в областта, където ще има нови избори. Всъщност цялата процедура започва отначало. Същинската подготовка за вота стартира 40 дни след официалното обявяване на изборния ден. Очаква се за кмет на селото да се регистрират и нови кандидати.

 

Димитър КИРИЛОВ