Търсене

Начало Оживление Произведения на млади скулптори естетизират градската среда
Произведения на млади скулптори естетизират градската среда
12 June 2009

 

Една хубава идея на Община Разград вече е материализиран факт, който може да се види, пипне и достави естетическо удоволствие на жителите и гостите на града. Става дума за единадесет скулптурни произведения, дело на абсолвенти от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, които в сряда бяха експонирани в градинката до Часовниковата кула и във фоайето на Общинския културен център. За художествената стойност на пластичните творби от камък и дърво няма да говорим, тъй като това е от компетенциите на познавачите на този художествен жанр.

 

12_06_2009_skulptori2.jpg12_06_2009_skulptori.jpgНашето скромно мнение е, че младите последователи на Огюст Роден и Камий Клодел /без да правим аналогии с тяхната житейска съдба, увековечена от едноименния филм/, са се справили чудесно със задачата си. А то си беше истинско изпитание и предизвикателство поради ограниченото време за изпълнение.

Както вече анонсирахме, от 1 до 10 юни в почивната база на местната администрация в местността Пчелина се проведе Първият младежки скулптурен симпозиум „Среща в Разград 2009“. Участниците в него бяха Калин Койчев, Марияна Стефанова, Мартин Митев, Милена Младенова, Ралица Савова, Стефан Четроков, асистент Славина Русева и проф. Стефан Лютаков /куратор/, който е ръководител на катедра „Скулптура“ на Факултета по изобразително изкуство.

Във връзка със старта на начинанието кметът Денчо Бояджиев даде специална пресконференция. На нея бяха посочени основните цели на симпозиума: създаване на условия на млади, талантливи творци за пълноценна изява и реализация в началото на творческия им път; създаване на условия за творческо общуване и обмен на идеи; подпомагане на естетизирането на откритите пространства; полагане на основите на младежка скулптурна композиция на открито с амбицията градът да притежава ранни произведения на бъдещи значими творци /искрено им пожелаваме да станат такива/.

12_06_2009_skulpturi8.jpg12_06_2009_skulpturi10.jpgМатериалите за работа – камък и дърво са предоставени безвъзмездно от „Скални материали“ АД – Русе и ОП „Разградлес“. Община Разград пък осигури всичко необходимо за приятното пребиваване на групата.

Няколко дни след пресконференцията екип на вестника отново посети хижата на Общината. Това, което заварихме, силно ни впечатли. Всичко наоколо беше побеляло, а каменните блокове, непокътнати в началото, вече бяха придобили различни художествени форми. Особено се впечатлихме от крехките момичета, целите побелели от прах, които с бормашини и длета преобразуваха пред нас ръбестия варовик в изящни произведения на изкуството. Не по-малко беше възхищението ни и от тези абсолвенти, които превръщаха акациевите трупи в красиви композиции.

Освен че бе ръководител на симпозиума, проф. Лютаков създаде и оригинално скулптурно произведение, което също е в градинката. От думите му стана ясно, че всеки от студентите е вложил в творбата си своите художествени виждания и се е справил чудесно.

Младите скулптори със сигурност ще помнят този пленер в красивата местност. По време на пребиваването си тук те намериха време да се срещнат и с част от разградските художници, което несъмнено ще им бъде от полза.

Очевидно е, че идеята на Общината е добра, тъй като творбите остават нейна собственост. Намерението на местната управа е подобни симпозиуми да станат традиция.

 

Димитър КИРИЛОВ