Търсене

Начало Новини Дават пари за реформиране на дома в Осенец
Дават пари за реформиране на дома в Осенец
27 February 2008

 

8 000 000 лева отпусна правителството по бюджетите на шест общини. Средствата са за реформиране и закриване на специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и за изграждане на алтернативни форми на социални услуги. Домовете за деца, лишени от родителска грижа, за които се отпускат парите, са „Иглика” в село Осенец, община Разград, и още пет приюта в цялата страна.


В срок до 29 февруари 2008 г. министърът на труда и социалната политика ще определи състава на екипи от експерти от Агенцията за социално подпомагане, които да подпомогнат общините в осъществяване на дейностите във връзка с реформирането или закриването на шестте институции. По предварителни данни на мястото на приюта в Осенец трябва да се появи дневен център за деца, който да предоставя социална услуга на нуждаещи се.

Дом „Иглика“ се затваря, защото не отговаря на критериите за отглеждане на изоставени деца. Че условията там са лоши, а пропуските значителни, установи междуведомствена проверка преди близо две години.

С правителствено решение отделно 1 500 000 лева ще бъдат заделени от бюджета на държавата за закупуване на адаптирани моторни превозни средства за нуждите на домовете за деца с увреждания.


Галина МАРИНОВА