Търсене

Начало Оживление Екзотична ботаническа градина на 27 километра от Разград
Екзотична ботаническа градина на 27 километра от Разград
10 June 2009

 

Своеобразна ботаническа градина расте на 27 километра от Разград. Неин стопанин е 52-годишният Йордан Йорданов от Лозница.

Екзотични растителни видове красят двора на мъжа и го пълнят с красив букет ухания. Тук, на улица “Ивайло“ 12, могат да се видят истински маслинови насаждения, дръвчета нар, портокали, лимони, дафинов лист или черен пипер... Гледката се допълва още от дръвче бадем, облагороден дрян, облагородени къпини, смокиня, лешник.

 

10_06_2009_limoni.jpg10_06_2009_iordanov.jpgСтрастта на Йордан по екзотиката датира отдавна, отпреди петнадесет-шестнадесет години. Навремето мъжът имал за съсед почитател на цитрусите, от който завъдил първите си няколко растения. От него Данчо усвоил и доста градинарски тънкости по ашладисване, облагородяване, подкастряне, поливане, торене...

Запален веднъж по непознатите за нашите ширини видове, Йорданов бавно и търпеливо си набавя още и още растения. Двете маслинови дръвчета в двора си той донася от Гърция преди дванадесет години, като брои по двадесет долара за всяко едно от тях. Като запален колекционер, отскача и до Хисаря, където му подаряват два нара. С дафиновия лист пък мъжът се сдобива от Женския пазар в Пловдив.

С огромна любов мъжът разказва за пикирането на растенията в кофички, за специфичните тънкости, от които се нуждае всяко едно пораснало стъбълце.

Дафиновият лист крие голяма целебна сила, разказва градинарят. Не случайно древните елини, а и техните богове, са увивали около главите си лаврови клонки на венчета, за да бъдат силни, могъщи и здрави, разсъждава той. Споделя, че ако в спалнята си човек постави саксия дафинов лист, ще се радва на непоклатим имунитет и няма да боледува от дихателни инфекции.

Бадемът си вирее спокойно в Лозница, без да се налага зимата да се увива, казва Данчо. Допълва, че цялата му колекция може спокойно да се запази през студените месеци на годината, стига помещението, в което се отглежда, да не изстива под 0 градуса. А като запролети, дръвчетата да се изкарват навън, за да събират лъчи, цвят и сочност.

Шест месеца минават от цъфтенето до узряването на лимона и портокала, издава Данчо. Ако плодът поомекне, растението се нуждае от поливане. Индикация за липса на достатъчно влага е и увиването на листенцата във фунийка. Веднага щом коренът се полее, листата се изправят.

10_06_2009_portokal.jpgНай-добрият учител за градинаря се оказва практиката, въпреки че е изчел много специализирана литература по темата.

Най-голямото постижение в двора на „Ивайло“ 12 е огромен лимон от 650 грама. Градината се радва още на по двадесетина плода от цитрусите всеки сезон – портокали и лимони. Една значителна част от тях Данчо подаря на близки и приятели, а друга е предлагал и на кооперативния пазар в Разград.

В същото време в неговата градина си растат ароматни подправки в прясно състояние – мечтата на всяка домакиня, запален кулинар.

Стопанинът Йордан Йорданов е работил във Военния завод в Разград, а след неговото затваряне е бил поддръжка по училищата. Сега е в Археологическия музей на областния център.

Понеже му се налага да пътува до работното си място, е склонен да се раздели с колекцията си и да я разпродаде. На добри и грижовни ботаници.

 

Галина МАРИНОВА