Търсене

Начало Новини Агенцията по вписванията - под стълбите
Агенцията по вписванията - под стълбите
25 February 2008
 

До края на 2010 г. всички фирми - ЕТ, ООД, ЕООД, АД, стопански дирекции, командитни дружества, кооперации, трябва да се пререгистрират. За целта от началото на 2008 г. във всички областни градове са изградени служби по регистрация.

 

25_02_2008_agenciq.jpg С намерението да съобщим подробности за дейността на разградския търговски регистър, потърсихме за среща регионалния директор „Служби по вписванията" към Агенцията по вписванията за областите Разград, Шумен и Търговище Петър Панчев. Оказа се, обаче, че той няма къде да ни приеме. Причината е, че новата институция, където трябва да се пререгистрират 18 000 фирми и да се регистрират всички стартиращи в бизнеса, се намира... под стълбите в ъгъла на фоайето на съда. Малко по-късно сами се уверихме в абсурдната реалност. Помним, че преди, точно на това място, сме виждали кофите и метлите на чистачките.

Срамно и несериозно е, като се има предвид, че целият трети етаж на същата сграда е празен и се руши. По наши наблюдения, голяма част от общинските съветници развиват дейност по смисъла на Търговския закон и също подлежат на пререгистрация. Ако не наемат адвокат да им свърши работата, те лично ще се убедят в нелепицата. А точно от тяхната воля зависят много неща в Разград, включително и решаването на този проблем.

По телефона Петър Панчев ни съобщи, че дневно се пререгистрират между 10 и 15 фирми, а общият им брой от началото на годината досега е вече близо 400. Той уточни, че формуляри на заявлението за пререгистрация се предоставят в самата служба /под стълбите/. Преди това обаче срещу съответна такса, която отива по сметката на „Информационно обслужване" АД, трябва да се вземе удостоверение за актуално състояние към 31 декември 2007 г. Това става във фирмено отделение на Окръжния съд в стая 204. Самата пререгистрация е безплатна, плаща се само за първоначална регистрация. Тъй като регистърът е единен, всеки може да се регистрира във всяка служба, независимо от местоживеенето. Срокът за пререгистрация на фирмите е три години. Тя може да се извърши и по електронен път, но само ако търговецът притежава електронен подпис. От началото на 2011 г., когато ще е изтекъл крайният срок, тези, които не са подали заявления, се заличават служебно.

Целта на търговския регистър е изграждане на централизирана база данни, в която за всеки търговец ще се води отделно електронно дело. Регистърът е публичен и данните, съдържащи се в него, са достъпни за всички граждани.


Димитър КИРИЛОВ