Търсене

Начало Оживление Европейска сватба сред антична колонада
Европейска сватба сред антична колонада
08 May 2009

 

Точно на Деня на Европа - 9 май, разградчаните Николай и Сабина ще сключат граждански брак. Те са решили, че това трябва да стане именно във вила „Урбана“ – в Археологически резерват „Абритус“. От Регионалния исторически музей веднага откликват на оригиналното желание на младите, още повече, че експозицията в двора на музея и красивият парк са разкошен фон за сватбени снимки и клипове. Във вила „Урбана“ ще бъде поставена лека празнична украса, която по никакъв начин няма да навреди на историческите ценности.

 

08_05_2009_abritus.jpgПри лошо време ще бъдат отворени вратите на експозицията и ритуалът ще бъде изпълнен сред праисторически антропоморфни фигурки, римски парадни маски и наколенници, амфори, лампи и съдове, с една дума - сред артефакти от времето на праисторията, тракийската, римската и средновековната история на нашия регион.

Популярна европейска практика е музеите да се използват за сватбени зали, така че е добър знак, че прецедентът в Разград се случва точно на Деня на Европа. Това е и политика на Министерството на културата, декларирана в специално писмо до българските музеи от месец март 2009 г. В него министерството ги насърчава да отворят своите врати за подобни нестандартни празнични изяви.

Сватби са възможни и в другите къщи-музеи заради красивите им и поддържани дворове и интересни експозиционни зали, а ръководството на Регионален исторически музей - Разград очаква със симпатия и надежда още бъдещи младоженци!

 

Даниела НЕДЕЛЧЕВА