Търсене

Начало Оживление С 2000 снимки разградчанинът Иван Иванов запечата европейския „Дакар“
С 2000 снимки разградчанинът Иван Иванов запечата европейския „Дакар“
22 April 2009

 

Преди десетина дни се проведе офроуд състезанието „BaJA SAXONIA 2009“- Германия. В тазгодишния европейски аналог на рали „Дакар“ се включиха 190 пилота с мотоциклети, ATV, джипове и камиони. Между тях беше и български офроуд отбор, съставен от 5 джипа, 4 ATV и 2 мотора. В групата - не като състезател, а като фотограф, беше разградчанинът Иван Иванов, известен със страстта си към ATV и капитан на отбора „Polaris Raising Team“-Троян.

Преди около седмица българският тим тръгна от Националния стадион в София. Мотоциклетите, ATV-та и джиповете бяха натоварени на специално пригодени ремаркета и платформи.

 

22_04_2009_rali6.jpgПътят до мястото на състезанието – в близост до немския град Лайпциг, продължи 28 часа. Въпреки осигурения от организаторите хотел за преспиване, повечето състезатели, дошли от различни краища на Европа, обаче предпочетоха да бъдат на полеви условия - в палатки, каравани и камиони.

Самото място на състезанието беше мина за добиване на въглища, осем пъти по-голяма от София. Тя е работеща, но организаторите са избрали момент, когато машините и миньорите почиват около Великденските празници.

Състезанието протече в два етапа. В съботния ден се правиха по четири обиколки с дължина 175 км. Като заедно първо пускаха мотоциклетистите и атевистите. А после джипове и камиони. Всичко това носеше на присъстващите много емоции, гарнирани с пушек и мирис на бензин и нафта. Тук освен нови мотоциклети, джипове и камиони, можеше да се видят и доста возила от развития социализъм, произведени в страните-членки на тогавашния СИВ. Като мотоциклети „MZ“, джипове „УАЗ“, и „ГАЗ“, както и висопроходимите военни джогани.

22_04_2009_rali.jpgА като дойдеше късният следобед, а с него и времето за почивка и отдих на състезатели, механици и поддържащ персонал, започваше свободната програма сред палатките и караваните. Едни стягаха нещо по машините, други почиваха, трети търсеха да обменят опит помежду си.

Победителят в тазгодишния „Дакар 2009“ с ATV Josef Machacek винаги беше център на внимание, най-вече от страна на ATV-състезателите. А да пипнеш машината и да седнеш на ATV на шампиона е голяма тръпка. Това направи и разградчанинът Иван Иванов – ИТИ, който дори запечата историческия момент.

22_04_2009_rali7.jpgВ неделния ден етапът беше 240 километра. Екипажите стартираха по същия начин, но караха в обратна посока по леко скъсен терен. Отново пушек и здрав мирис на бензин. При ATV Борислав Ковачев стана трети в крайното класиране. При джиповете победител е Александър Ковачев с „Мерцедес“. При моторите 10-ти остана Събин Коларов.

Всички победители получиха специални плакети. А Иван Иванов запечата цялото състезание „Баха Саксония“ в 2000 фотоса, които ще бъдат използвани от офроуд и автомобилни списания и сайтове. Със съдействието на Ванката, предоставяме и на нашите читатели снимки от този европейски „Дакар“ в Германия.

 

Венко ВЕНКОВ