Търсене

Начало Новини Побой в Голяма вода разкри нелегален млекосъбирателен пункт
Побой в Голяма вода разкри нелегален млекосъбирателен пункт
20 February 2008
 

На 10-ти февруари вой на линейки смразява тихото следобедно спокойствие на малкото самуилско селце Голяма вода. На пътя в безсъзнание се търкаля Иса Османов Алиев. Сирените са от линейката в Разград. В Самуил нямат. Закарват пострадалия в Бърза помощ и от там директно в хирургическото отделение на болницата "Св.Иван Рилски". След известни манипулации, Иса е вече в съзнание.


20_02_2008_mlqko2.jpgНо и без това историята вече е обходила селото, благодарение на сина му. Той идва минути след случката и фактически спасява от студената прегръдка на бялата смърт баща си. На пръв поглед нападението над един 44-годишен беззащитен епилептик от як мъж е някаква безсмислица. Но всичко си има обяснението. Ето версията на бития:

20_02_2008_mlqko3.jpg- Преди около 8 месеца започнах работа във фермата на Ердоган Хюсменов. Отначало плащаше, после почна да намалява парите и последните два месеца ми дължеше по 100 лева. Поисках му тетрадката да си видим сметките, ама не я даде. Тогава казах, че ще обадя, където трябва как кръщава млякото. А Ердоган ме заплаши, че жив няма да ме остави. И ето, един ден си вървя из село и отзад една кола ме блъска. Паднах. От нея слезе Ердоган и започна да ме бие и да ме души. Загубил съм съзнание. Синът ме намерил. Иначе сега нямаше да съм жив. Охлузванията по дясната част на лицето, шията и бедрото красноречиво говорят за жестокия побой. Кой всъщност е Ердоган Хюсменов? Той има малка ферма за около 100 крави, отглеждани в крещящо противоречие с високите европейски стандарти, които уж нашето аграрно министерство налага. Превърнал е близкото дере в торище и лагуна, плачеща за актове на РИОСВ. Но за своите съселяни Ердоган е спасител. Фактът, че произвежда най-много мляко в селото, вероятно го е амбицирал да си организира самодеен млекосъбирател пункт. И то без да има нито условия, нито лиценз за тази дейност. А който се опълчи на наложения от него ред, участта му е само една… Млякото от къщите на хората се събира по възможно най-мърлявия начин. Дръглив мръсен кон тегли още по-мръсна талига с два пластмасови бидона и една малка цистерничка. Направо на улицата става приемането и разплащането. Очевидци твърдят, че самозваният изкупвач на мляко им дава по 60 ст. на литър, а “Старс” му плащат по 70 стотинки. За безочието, с което Ердоган практикува “занаята”, говори и фактът, че една европейски сертифицирана мандра каквато е в Липник, приема млякото само на трима производители в Голяма вода.
20_02_2008_mlqko1.jpgНо Ердоган не спира дотук. Всекидневно събираните от него 2 тона мляко не са му достатъчни. За необичайния и незаконен “рецептурник”, който той прилага малко преди да дойде колата от “Старс къмпани” – Шумен, за да го прибере, лъсна на бял свят именно от устата на въпросния бит Иса Османов. Веднъж попаднал в хирургията, вече освободен от своеобразната професионална „омерта”, той прави обществено достояние “рецептата”: - Във фермата има две вани от по един тон мляко. Във всяка от тях Ердоган ме караше да сипвам по 7 двайсетлитрови баки вода, 5 кг захар и 3 кг сол. Така продукцията нарастваше всекидневно с 280–300 кг. Това за него означава едни 7-8 000 лева всеки месец от вода, продължава упражненията си в умножаване Иса. И сам стига до извода защо е ял бой. В тази история странна е позицията на шуменската “Старс къмпани”. Те би трябвало да са заинтересовани и лично да контролират млякото, което постъпва от Голяма вода. Обаче от шуменската фирма, отговарящият за региона Венцислав Венков, не намирал нищо обезпокоително в пробите на Ердоган. Не така стои положението с държавния контролен орган ДВСК. От там изпращат на инспекция свой служител от Исперих. И истината лъсва. Едроган Хюсменов няма право да изкупува мляко. Нито има сертифициран за това пункт. Първа глоба – акт за 100 лева. Разбира се, гордият фермер ще се изсмее на тези пари и ще продължи по старому. И така под неодобрителните погледи на съселяните си ще трупа пари за тяхна сметка. А който се обади…, съдбата му е ясна. Пък и защо ли да се обаждат. Те получават ли си 60-те стотинки за литър? Да. Идват ли им на крака да го приберат? Да. Някой прави ли им проби те пък какво мляко предават на Ердоган? Не. За тях оставят ли си от хубавото прясно издоено пълномаслено мляко? Да. Е, що тогава им трябва да се търкалят по канавките като Иса Османов Алиев. А пък ония, гражданята, сиреч ние, майната им. Те и без това отдавна не ядат това, което си мислят, че купуват.

Сергей ДОЧЕВ