Търсене

Начало Оживление Юбилейният „Живот без дрога“ - стотици ученици, брейк и жици
Юбилейният „Живот без дрога“ - стотици ученици, брейк и жици
23 March 2009

 

От рап-парчета и брейк-денс до метъл и духова музика – толкова различни по стил изпълнения бяха аплодирани на Х юбилейно издание на областния конкурс за най-оригинално послание „Живот без дрога“. Още половин час преди началото на концерта в четвъртък в залата на Общинския културен център в Разград нямаше нито едно празно място, а от правостоящи не можеше да се влезе. Старт на купона дадоха гост-изпълнителките от група „Сахара“ - Нина Илкова, Ивелина и Боряна.

 

23_03_2009_bez_droga1.jpgСлед като загря публиката, новото, но вече доста нашумяло женско трио се сля с нея и се наслади на концерта от първия ред в залата.

И тази година, освен със съдържателни тематични парчета, част от участниците в концерта се открояваха с атрактивен стайлинг. Други бяха заложили на съпровождащ изпълнението им ефектен сценарии - пресъздаване на момент от ежедневието на хероинозависим, в който си поставя дозата с помощта на характерните за целта атрибути – лъжица, запалка, ластик и спринцовка. Много овации отнесоха и метъл-групите, които през цялото време бяха подкрепяни от куфеещи на групи в залата фенове.

Общо 25 изпълнения на млади таланти се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса.

Шест от тях бяха вокално-инструментални групи, седем - вокалните групи, още толкова индивидуални изпълнители и пет дуета. Девет от всички бяха отличени.

Със специалната награда на директора на ОД на МВР – Разград - дигитална видеокамера „SONY“ си тръгна популярната разградска група „NISMO“. Наградата за най-добро изпълнение в категория „Индивидуални изпълнители и дуети“ взе Радостина Пенева от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ с песента си „Никога повече“. При вокалните групи първа стана Сборна формация от МШ „Илия Бърнев“ с песента „Надежда“. Парчето „Любов от мрака“ донесе първа награда в категория „Вокално-инструментални групи“ на „Veil Of Ignorance“

23_03_2009_bez_droga2.jpgЗа най-добър текст беше отличена песента „Земята се върти и без теб“ на Христо Донев от ГПЧЕ. Дуетът Стефани Миленова и Вероника Росенова от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ спечелиха наградата за най-добра музика с песента „Кажи край”.

Свои фаворити отличиха и институциите – съорганизатори на конкурса. Така с приз от Центъра за работа с деца си тръгнаха „Лелчето и Сиси“ от Професионалната гимназия по икономика. Наградата на РИО на МОН отиде в Гергана Георгиева от ОУ „Васил Левски“,

която пя песен по текст и музика на финалистката ни в „Music Idol“ Симона Статева.

Приза на отдел „Образование“ към Община Разград си спечелиха Младежкият духов оркестър и „Звездните момичета“.

Всички участници получиха тениски със символите на конкурса и DVD със запис на миналогодишния концерт.

Организатор на изключително успешния формат „Живот без дрога“ е ОД на МВР-Разград с партньорството на просветния инспекторат на МОН в Разград, отдел „Образование“ към Община Разград, Център за работа с деца, Детска музикална школа „Илия Бърнев”, ДТ „Антон Страшимиров”, Общинския културен център и Областния съвет по наркотични вещества.

Основни спонсори и тази година бяха „Амилум България“ и „Балканфарма Разград“ АД.

 

Мила КЮЛЮМОВА