shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Потомствен архитект изготви проекта за козирка на Езиковата гимназията
03 September 2019

Потомствен архитект е автор на проекта за козирка над входа на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, който ще бъде предложен за одобрение до Общински съвет в Разград.

В края на юни директорът на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев отправи предизвикателство към бивши ученици с компетенции в областта на архитектурата да изготвят проект на навес, който да предпазва входа на училището от валежи.

Upload
04_09_2019_ezikova1.jpg

04_09_2019_ezikova.jpg„От опит знаете какво се случва на централния вход на гимназията, когато завали дъжд. Необходимо е предпазно средство, за да не се мокри вратата. Очаквам от вас проекти на такова средство, без значение как ще го наречете - сенник, навес, козирка и т.н. От значение е да върши работа и да е в хармония с архитектурата на сградата“ написа модерният директор в профила си в социалната мрежа.

Конкретните параметри и технически спецификации кандидати трябваше да си зададат сами, разчитайки на личните си впечатления от годините, когато всеки ден са прекрачвали прага на любимото училище.

За радост на фейсбук – възложителя проект на новото съоръжение изготви и изпрати бившата възпитаничка на гимназията Кристина Крайшникова. 23-годишната разградчанка е студентка пети курс, специалност „Архитектура“, в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Дъщеря е на архитект Веселин Крайшников.

Криси завърши паралелка с английски и немски език, отличничка разбира се, много скромно и добро дете. Увлича се и от поезия, беше написала дори стихотворение, посветено на гимназията, разказа Пейчо Георгиев. За „Екип 7“ той уточни, че предстои да изпрати копие от проекта до Общинския съвет в Разград, тъй като сградата е паметник на културата от местно значение и е необходимо съгласуване и разрешение, за да се извършват промени по нея.

Потърсена от „Екип 7“, авторката на проекта пък разкри някои подробности около работата си и предложеното архитектурно решение: „Проектът е идеен, като за технологичното му изпълнение бяха необходими два дни, самата идея на концепцията обаче отне повече време. Задачата бе от по-особен характер, защото сградата на гимназията е паметник на културното и архитектурното наследство. Всяка една намеса по фасадата би трябвало да бъде съобразена с архитектурния й стил. Идеята ми е от една страна формата на козирката да кореспондира със съществуващите арки на входа, и в същото време да бъде направена от съвременни материали, от които се изграждат козирки и навеси. Носещата конструкция и подпирането в предната част на козирката са предвидени така, че да са в унисон с масивния обем и внушителния вид на сградата“.

А там, където бе обявена обществената поръчка – във фейсбук профила на Пейчо Георгиев, Криси написа: „За мен беше чест да участвам с идея и да допринеса с нещо за гимназията, която ми е дала толкова много!“.

Мила КЮЛЮМОВА