shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Маестро Максим ЕШКЕНАЗИ: Разградчани, концертът на „Фортисимо Фест“ ще Ви хареса, обещавам!
03 September 2019

Най-големият фестивал за класическа музика на открито „Фортисимо Фест“ отново ще пренесе разградчани в завладяващия свят на музиката. Вълнуващото преживяване ще се състои на 12 септември на площад „Ларго“, а началото ще бъде поставено в 20 часа. На сцената под звездите ще звучи златна българска класика, български фолклор, музика от българско и световно кино под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази, разговор с когото представяме на нашите читатели.


04_09_2019_eshkenazi.jpgМаксим Ешкенази е определян като една от най-ярките звезди сред съвременното поколение млади диригенти. Той често е описван като „енергичен и интелигентен“ музикант, „диригент, който комуникира с публиката чрез музика“, този, който дирижира с „пълна увереност и проницателност“. Вестник „Лос Анжелис таймс“ го нарича „харизматичен и вълнуващ“.

От юли 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър „Пасифик Симфони“ в САЩ. Сред предишните му ангажименти като диригент са тези на музикален директор на младежкия оркестър „Бейкърсфилд“ и на асистент-диригент на Оркестъра на Училище Колбърн в Лос Анжелис. Преди това Ешкенази е бил музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър на Пасадена, както и на Камерния оркестър „Музика на промяната“, а също така и втори диригент на Американския младежки симфоничен оркестър, както и на Камерен оркестър „Херберт Ципер“. Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България, включително Софийската филхармония, Оркестърът на Класик ФМ радио, Плевенската филхармония, Бургаската филхармония, Врачанска симфониета, Разградската филхармония и др.

Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори. Едни от най-смислените неща, които е правил, както той сам казва, са създадените от него програми в подкрепа и популяризира не на класическата музика, най-вече сред младото поколение. Ешкенази намира най-подходящите формули за това и през 2010 година, заедно с брат си Хари Ешкенази, създава фестивала за музика на открито „Фортисимо Фест“, а само година по-късно и семейната образователна програма „Фортисимо Фамилия“.

Ешкенази започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва Софийската музикална академия, получава две пълни стипендии за специалност „Цигулка“ и две за оркестрово дирижиране. Възпитаник е на няколко диригентски школи и симпозиуми, включително школата на Пиер Монтьо в Мейн. Маестро Ешкенази е удостоен с аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година. Освен изключителен диригент, той е любител на старите автомобили и е лицензиран пилот. Понастоящем живее в Южна Калифорния, но често се завръща в България, за да участва в редица престижни проекти, инициирани от „Класик ФМ“, Фондация „Америка за България“ и други.

 

На 12 септември фестивалът за музика на открито „Фортисимо фест“ за втори път ще гостува в Разград. Миналата есен първият концерт в града мина при много голям успех. Много зрители тогава толкова се разчувстваха, че дори плакаха докато слушаха изпълнявана на живо музика от любими стари филми. Маестро Ешкенази, какво очаквате от концерта на „Фортисимо Фест“ в Разград сега?

Преди всеки концерт вълнението е по-голямо от очакванията, но това, което очаквам, е да предадем на хората емоцията на музиката и те да се развълнуват, това е моята главна задача!


Знаем, че тези концерти не са обичайни, на тях се случват много музикални провокации, ако така мога да ги нарека. С какво ще изненадате публиката този път?

Мога да подскажа само, че програмата е изцяло с българска музика – класика, фолклор и филмова музика от филми като „Васко да Гама от село Рупча“, „Оркестър без име“, „С деца на море“ и много други. Ще си припомним някои култови реплики от тези филми, а Дони, Криста, Братя Зайранови и Георги Андреев са солистите, така че спокойно мога да каже, че който не дойде на този концерт, пропуска много! Още повече, че концертът е на открито, входът е свободен и има музика за всяко едно поколение, тоест той е за цялото семейство!


Защо Разград?

Бил съм няколко пъти в този край на България и винаги съм се впечатлявал от духа, който носи. Може и да прозвучи клиширано, но България ми липсва много и това усещане, този дух ме зареждат и ми помагат, когато съм от другата страна на океана. Освен това с екипа ми решихме, че това, което правим, трябва да достигне до колкото може повече хора, защото наистина тези концерти са нещо изключително красиво и стойностно и много ще подхождат на Разград, ще се убедите на концерта!


Как Ви хрумна идеята за концерти на открито?

Такива концерти се правят много и са се правили в България още преди 20-30 години, но имаше един период на преход, в който всичко замря. Един ден преди десет години с брат ми Хари Ешкенази просто решихме да възродим тези концерти и съм много щастлив, че Фондация „Америка за България“ прие нашата идея и не спират да ни помагат класическата музика да достига до все повече хора в България.


Хората могат ли да оцелеят без музика?

Разбира се. Особено в наши дни съвсем спокойно можеш да си осигуриш храна, да си седиш вкъщи пред телевизора и да си го караш така цял живот. Но един ден, когато по-голямата част от живота ти е преминал и се обърнеш назад, дали ще харесаш това, което ще видиш, че е бил животът ти? Изкуството е вдъхновение, което те изважда от ежедневието и ти показва, че стига да искаш, можеш да достигнеш мечтите си!


Кои са Вашите кумири в музиката?

Ленард Бърнстейн и Яша Хайфец. Горд съм много и от факта, че в България също имаме невероятни музикални гении, като Панчо Владигеров, Димитър Ненов, който е Ваш съгражданин, Марин Големинов, Петър Ступел - все имена, които са белязали, както нашата, така и световната музика с изключителния си талант.


И един въпрос малко встрани от музиката - променя ли се България през последните години, според Вас?

Аз съм като учен извън експеримента - идвам да погледна резултатите. Да, България се променя положително, харесва ми как се развива. През деветдесетте беше мрак, после бавно влезе светлият лъч, дълго време се усещаше раздвижване само в големите градове, а сега започват постепенно да се размърдват нещата и в по-малките населени места, което много ме радва. Особено когато виждам хора, които са жадни за култура. Младите хора в България много ме радват. Те са чували за комунизма само от учебниците и от родителите си. Начинът, по който се изказват дори, показва, че не им пука, не са „внимателни“, страхливи като нас. То нали затова по библейски 40 години са ходили из пустинята, за да измрат всички, които помнят какво е да си роб. Мъчно ми е, че музикалното образование не е на едновремешното ниво, но младите хора са бъдещето и вярвам, че ще се справят.


Освен „Фортисимо Фест“, Вие сте създател и на други две образователни програми – „Фортисимо Клас“ и „Фортисимо Фамилия“, разкажете повече за тях.

Много съм щастлив, че от две години двете програми са част от структурата на Софийска филхармония. С това директорът Найден Тодоров показа, че мисли реално за бъдещето на класическата музика в България. „Фортисимо Клас“ е програма, в която музиканти влизат в час по музика и показват на децата какво представляват отделните музикални инструменти, а „Фортисимо Фамилия“ са поредица от образователни концерти, в които децата и родителите се запознават освен с инструментите, вече и с имена на композитори, с произведения и биографии на композиторите. Концертите се провеждат в зала „България“ в столицата.


Кои са Ви любимите концерти за дирижиране?

Всеки един концерт има различен заряд. Когато си пред деца е съвсем различно, например, децата са много по-емоционални или много по-чисто показват емоциите си; възрастните също са емоционални, но те преживяват емоцията. Обичам да дирижирам и във всеки един концерт опитвам да „заживея“ заедно с оркестъра, публиката и произведението.


Как бихте поканили разградчани на „Фортисимо Фест“?

Входът е свободен, заповядайте! Толкова ще Ви хареса, че догодина, ако има трети концерт в Разград, пак ще дойдете!


Петя АНГЕЛОВА