Търсене

Начало Новини С две церемонии „Първа копка“ започна ремонт на ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Шестте ястребинчета“
С две церемонии „Първа копка“ започна ремонт на ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Шестте ястребинчета“
03 September 2019

Кметът на Разград д-р Валентин Василев и заместниците му Галина Георгиева и Ердинч Хасанов участваха в понеделник в „Първа копка“, с които се поставя началото на изпълнението на строеж „Реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и оборудване на дворно пространство на ДГ №4 „Митко Палаузов“ и в ДГ „Шестте ястребинчета“.

04_09_2019_gradini_2.jpg

Валентин Василев и областният управител Гюнай Хюсмен направиха символично първа копка в дворовете на двете детски градини, менчето за успех плиснаха зам.-кметът Галина Георгиева с директорите Ценка Русева и Петя Станева.

Кметът поздрави екипите на детските градини и помоли за търпение, тъй като след ремонта и децата, и персоналът ще получат изключително добра и различна среда за обучение. Той каза, че много часове труд и енергия са вложили хората от екипа му за реализирането на проектите, пожела успех на строителите, като обеща скоро да бъдат открити готовите обекти.

04_09_2019_gradini_1.jpg

На церемониите присъстваха заместник областният управител Евгени Драганов, екипът по проекта и ръководителят му Недим Тахиров, главният архитект на Община Разград Илин Солаков, Елка Драмалиева - директор „Хуманитарни дейности“, експерт от РУО, персоналът на детската градина.

Строителните дейности, които ще бъдат изпълнени в ДГ „Митко Палаузов“, обхващат изпълнението на основни мерки за енергийна ефективност, предвидени в изготвеното енергийно обследване, като подмяна на неподменена дограма с нова петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет и монтаж на топлоизолационна система по външни стени. Подпокривното пространство ще бъде изолирано с минерална вата и пароизолация. Старите чугунени радиатори ще бъдат подменени с нови. За осигуряване на общодостъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа и реновиране на южната тераса на градината. Съпътстващите ремонтни дейности, които ще бъдат изпълнени, са премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати. Дворът на градината ще бъде реновиран и ще бъдат обособени четири детски площадки.

Строителните дейности, които ще бъдат изпълнени в ДГ „Шестте ястребинчета, обхващат също основни мерки за енергийна ефективност. За осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания се предвижда изграждането на стоманобетонова рампа с тактилни ивици. Съпътстващите ремонти се изразяват в премахване на подкожушена мазилка, шпакловка и боядисване около новомонтираните прозорци и врати, възстановяване на пропадания в санитарните помещения и подмяна на вътрешната водопроводна и канализационна инсталации в тях. В дворното пространство ще бъде изпълнен нов водоплътен тротоар и ще бъдат обособени седем детски площадки в южната част на двора.

Изпълнението на същинските строителни дейности и упражняването на авторски надзор, строително-ремонтните дейности в ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Шестте ястребинчета“ са възложени на ДЗЗД „Детски градини 18“, Русе. Срокът за работа на фирмата изпълнител за двата обекта е до 30.11.2019 г.

ДЗЗД „ЕЕ – Хасково - 2016“, София, ще упражнява строителния надзор на обектите.

Доставката на обзавеждане и оборудване (столчета, бели дъски, шкафове, съдомиялни и др.) е съпътстваща дейност, която в допълнение на изпълнените строителни дейности, ще спомогне за подобряване на възпитателно - образователния процес в детската градина.

Това са двата последни обекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“, по който бенефициент е Община Разград.