Търсене

Начало Спорт Александър Бурдин – с шампионско представяне в последните два кръга
Александър Бурдин – с шампионско представяне в последните два кръга
03 September 2019

В края на миналия месец в два последователни уикенда бяха проведени последните два кръга от националния шампионат по планинско изкачване.

На 24 и 25 август домакин на 5-ти кръг бе трасето над Кюстендил в планина Осогово. Планинско Осогово се слави като най-техничното мероприятие в календара - бързи тесни завои, които са опасани с мантинели и дървета и няма място за грешка.

04_09_2019_burdin_1.jpg

Редовният участник в планинския шампионат Александър Бурдин с „БМВ М3“ обаче обича точно такъв тип трасета. Въпреки че за пръв път посети далечната планина на Кюстендил, пилотът от Исперих се представи повече от блестящо. Още на тренировките в съботния ден озадачи конкуренцията си с над 10-секунден аванс на качване в класа си пред втория. Безапелационен в неделя, Бурдин успя да се изкачи до второ място в генералното класиране. Дори спечели втория състезателен манш, като победи трикратния абсолютен шампион на България Пламен Камбуров. Така исперихчанинът се намеси в запазената територия на двойно по-мощни коли. От Кюстендил пилотът ни си тръгна с първо място до 3500 куб.см и второ място в генералното класиране.

04_09_2019_burdin_2.jpg

Веднага след това предизвикателство, на 31 август и 1 септември се състоя и шестият последен кръг от шампионата - най-обичаното от всички фенове Планинско Шипка.

Петкилометровото трасе под върха на свободата е добре познато на състезателя от Исперих. В съботния ден той отново бе на ниво и не остави никаква надежда за конкуренцията в класа си, като и този път бе с над 10 секунди аванс пред втория.

В неделя на същинската надпревара всичко протече по обичайния сценарий, дори с пестеливо каране, за да запази ресурса на гумите и автомобила си, Бурдин реализира 19 секунди преднина в класа си. Така исперихчанинът убедително затвърди поредната си шампионска титла с четири първи, едно второ и едно четвърто място.