Търсене

Начало Новини Две от трите кралици на трансграничния маратон „Via Pontica“ са от Разград
Две от трите кралици на трансграничния маратон „Via Pontica“ са от Разград
01 September 2019

Разградчанките Цветелина Венкова и Вероника Вълканова са победителки в две от трите дисциплини на трансграничния маратон „Via Pontica“, който се състоя в неделя по Черноморието.

Състезанието, организирано от разградския клуб Зелена стъпка“ е единственият по рода си маратон, който се провежда в България и в Румъния.

02_09_2019_via_4.jpg

Четвъртото му издание събра близо 160 участници от цяла България, Румъния и други страни.

Маратонците стартираха с изгрева от плажа край Крапец, пробягаха 21 километра до крайната точка в Румъния и още толкова в обратна посока. Границата преминаха без нито миг забавяне, тъй като проверката на документите бе осъществена преди старта лично от директора на контролно-пропускателния пункт Иван Иванов.

02_09_2019_via_1.jpg

За първи път най-бърз на 42 километра бе състезател от Румъния. Кристиан Борназ от Констанца завърши за 2:55:33 часа. При жените победителка е Мирела Георгиева от Плевен с 4:10:44 часа.

02_09_2019_via_3.jpgСтартът на полумаратона бе в румънското селище 2 Май. Този път, вместо по международния път, участниците бягаха по малки крайбрежни улици и преминаха през див плаж, след това през култовото селище Вама Веке - средище на хипи движението в Румъния, на българска територия трасето включваше повече сянка благодарение на малките горички в околностите на Дуранкулак. Последният участък от трасето край Дуранкулашкото езеро беше малко по-труден заради наветия по пътя пясък.

На първо място при мъжете в полумаратона се класира Йордан Петров от Добрич с 1:18:19. При жените безапелационна победа постигна разградчанката Цвети Венкова с 1:36:22. Цвети се класира пета в генералното класиране и бе изпреварена едва от четирима мъже. Никак не личеше да е изморена заради това, че само преди седмица участва в дисциплината дуатлон на Лудогорския маратон, където отново спечели.

Друга участничка в Лудогорския маратон спечели златен медал на кроса от 13 километра. Виктория Вълканова, която миналата седмица спечели бягането на 10 километра и бе втора в плуването на 2 километра, отново бе най-бърза. Младата майка не си позволи да остави 10-месечния Валентин за повече от 1:03:28 часа.

И при мъжете първото място бе за състезател, спечелил Лудогорския маратон - Ивайло Вълев от Плевен се справи с трасето за 50:25 минути. На второ място бе Георги Петров с 52:12 минути, а трети е друг разградчанин - Адриан Любенов с 56:00 мин.

02_09_2019_via_2.jpg

Както обикновено, освен за възрастни, имаше и състезание за деца. Участниците бяха изненадани с красиви бутилки за многократна употреба с логото на „Виа Понтика“ и всички получиха медали произведение на изкуството, създадени от художничката на „Зелена стъпка“ - Весела Кучева

Сред най-колоритните участници бе ветеранът от Великобритания Алън Кей, който е пробягал над 200 маратона по целия свят, но твърди, че „Via Pontica“ е един от най-трудните от тях.

Кармина Капитану от Румъния пък, която зае трето място на 21 километра, сподели, че днес празнува три години, откакто бяга - започнала е през 2016 точно с участие на „Via Pontica“.

Състезанието нямаше да бъде възможно без помощта на отдадените доброволци, които дадоха всичко от себе си, за да се чувстват участниците добре. Организаторите благодарят за подкрепата и на общините Шабла в България и Лиману в Румъния, Гранична полиция, „Интеринженеринг 10“, „Барчета Leya“, солети „Хрус-Хрус“, спортен магазин „Яко“, „High Five“.

Иван РАДЕВ