shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Две от трите кралици на трансграничния маратон „Via Pontica“ са от Разград
01 September 2019

Разградчанките Цветелина Венкова и Вероника Вълканова са победителки в две от трите дисциплини на трансграничния маратон „Via Pontica“, който се състоя в неделя по Черноморието.

Състезанието, организирано от разградския клуб Зелена стъпка“ е единственият по рода си маратон, който се провежда в България и в Румъния.

02_09_2019_via_4.jpg

Четвъртото му издание събра близо 160 участници от цяла България, Румъния и други страни.

Маратонците стартираха с изгрева от плажа край Крапец, пробягаха 21 километра до крайната точка в Румъния и още толкова в обратна посока. Границата преминаха без нито миг забавяне, тъй като проверката на документите бе осъществена преди старта лично от директора на контролно-пропускателния пункт Иван Иванов.

02_09_2019_via_1.jpg

За първи път най-бърз на 42 километра бе състезател от Румъния. Кристиан Борназ от Констанца завърши за 2:55:33 часа. При жените победителка е Мирела Георгиева от Плевен с 4:10:44 часа.

02_09_2019_via_3.jpgСтартът на полумаратона бе в румънското селище 2 Май. Този път, вместо по международния път, участниците бягаха по малки крайбрежни улици и преминаха през див плаж, след това през култовото селище Вама Веке - средище на хипи движението в Румъния, на българска територия трасето включваше повече сянка благодарение на малките горички в околностите на Дуранкулак. Последният участък от трасето край Дуранкулашкото езеро беше малко по-труден заради наветия по пътя пясък.

На първо място при мъжете в полумаратона се класира Йордан Петров от Добрич с 1:18:19. При жените безапелационна победа постигна разградчанката Цвети Венкова с 1:36:22. Цвети се класира пета в генералното класиране и бе изпреварена едва от четирима мъже. Никак не личеше да е изморена заради това, че само преди седмица участва в дисциплината дуатлон на Лудогорския маратон, където отново спечели.

Друга участничка в Лудогорския маратон спечели златен медал на кроса от 13 километра. Виктория Вълканова, която миналата седмица спечели бягането на 10 километра и бе втора в плуването на 2 километра, отново бе най-бърза. Младата майка не си позволи да остави 10-месечния Валентин за повече от 1:03:28 часа.

И при мъжете първото място бе за състезател, спечелил Лудогорския маратон - Ивайло Вълев от Плевен се справи с трасето за 50:25 минути. На второ място бе Георги Петров с 52:12 минути, а трети е друг разградчанин - Адриан Любенов с 56:00 мин.

02_09_2019_via_2.jpg

Както обикновено, освен за възрастни, имаше и състезание за деца. Участниците бяха изненадани с красиви бутилки за многократна употреба с логото на „Виа Понтика“ и всички получиха медали произведение на изкуството, създадени от художничката на „Зелена стъпка“ - Весела Кучева

Сред най-колоритните участници бе ветеранът от Великобритания Алън Кей, който е пробягал над 200 маратона по целия свят, но твърди, че „Via Pontica“ е един от най-трудните от тях.

Кармина Капитану от Румъния пък, която зае трето място на 21 километра, сподели, че днес празнува три години, откакто бяга - започнала е през 2016 точно с участие на „Via Pontica“.

Състезанието нямаше да бъде възможно без помощта на отдадените доброволци, които дадоха всичко от себе си, за да се чувстват участниците добре. Организаторите благодарят за подкрепата и на общините Шабла в България и Лиману в Румъния, Гранична полиция, „Интеринженеринг 10“, „Барчета Leya“, солети „Хрус-Хрус“, спортен магазин „Яко“, „High Five“.

Иван РАДЕВ