Търсене

Начало Новини Апелативният съд потвърди ареста на задържаните в Ясеновец
Апелативният съд потвърди ареста на задържаните в Ясеновец
01 September 2019

Апелативният съд във Варна потвърди най-тежките мерки за неотклонение на двамата задържани по случая „Ясеновец“. Това съобщи за „Екип 7“ заместник окръжният прокурор на Разград Емилиян Грънчаров.

С постановление от 6 август 41-годишният Сезгин Шакир и 38-годишната му жена Сюзан Сали бяха привлечени като обвиняеми за пране на пари, извършено в условията на продължавано престъпление и със средства придобити от укриване и неплащане на данъчни задължения.


Според прокуратурата, перманентно безработният Сезгин, въпреки липсата на доходи успял да си купи от Германия „Мерцедес“ за 18 250 лева, имот в Ясеновец за 127 500 лева и апартамент в кооперация в Разград за 102 000 лева.

Нещо повече, именно зад картина на стената в неговата спалня служители на ТЗ „Борба с организираната престъпност“ открили тайника с минимум 400 000 евро, 150 000 лева и 2 кг златни накити.

В съдебната зала тогава окръжният прокурор Тихомир Тодоров обърна внимание, че все още не може да е прецизен по отношение на цифрите, тъй като и към момента продължавало „изброяването на нескончаемите пари“. Самият факт обаче, че са укрити в тайник и обвиняемият е избягвал банките, говорело, че целта е била финансовите средства да останат в сивия сектор и да не бъдат намерени.

Имуществото и средствата, които Сезгин е придобил и държал в дома си, са в особено големи размери, като случаят е особено тежък.

Сходно обвинение бе повдигнато и срещу Сюзан. Според справки на прокуратурата, 38-годишната жена на обвиняемия нямала „не ден, а и една секунда работа“, за да има легален доход. В същото време си закупила в Разград апартамент от близо 100 кв.м в Разград на стойност 96 000 лева и търговско помещение за 15 300 лева. Преди по-малко от месец пък се сдобила с „БМВ“, което купила от Германия за 15 200 лева. Огромните парични суми и злато в дома им държала в съучастие със Сезгин.

Окръжния съд в Разград прецени, че са налице достатъчно основания и двамата да останат в ареста и им наложи постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“, чието обжалване във Варна бе насрочено за миналата седмица. И там обаче те са били потвърдени.

На обвиняемите е наложена забрана да напускат страната, а за образуваното досъдебно производство за пране на пари вече е уведомена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Действията по разследването продължават.

Семейството от Ясеновец бе разкрито след сигнал и операция, проведена рано сутринта на 6 август под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград от служители на ГД БОП и ОД на МВР.

Тогава за 24 часа по Закона за МВР бяха задържани и 22-годишният син на Сезгин от първия му брак, както и 62-годишният му баща Шакир М. по-късно обаче бяха освободени.

Мила КЮЛЮМОВА