Търсене

Начало Оживление Разградчани се поклониха пред паметта на загиналите през 1916-та край Тутракан
Разградчани се поклониха пред паметта на загиналите през 1916-та край Тутракан
01 September 2019

За да сведат глава и да отдадат почит към паметта на загиналите български офицери и войници, към героите от Тутраканската епопея от 5 и 6 септември 1916 г. и загиналите за освобождението на Добруджа, вчера на обед в мемориален комплекс „Военна гробница 1916“ край Тутракан се събраха множество потомци на загинали в битката за крепостта, родолюбиви граждани и представители на организации, партии и администрации.

02_09_2019_tutrakan_1.jpg

На 5 и 6 септември 1916 година край Тутракан се разиграва едно от най-епичните сражения в Първата световна война. С овладяването на Тутраканската крепост, с цената на много жертви, се поставя славното начало на освободителния поход в Добруджа. На III Българска армия се пада съдбовния жребий да отмъсти за поруганата чест на България и да изтръгне от тежка неволя Добруджа – изконната наша земя. Героичното овладяване на Тутраканската крепост от храбрите „преславци“, в чието число влиза 19-ти пехотен полк, съставен от войници от Разград и селищата от Разградска околия, получава международен отзвук. Бляскавият успех предизвиква възторга на цяла Европа, която е смаяна от смелостта и себеотрицанието на българския войник, който се бие с ясното съзнание, че се жертва за освобождението на своите сънародници.

02_09_2019_tutrakan_2.jpg

В масовите и лични гробове във военния мемориал, благодарение на българската толерантност, са погребани на едно място победители и победени, врагове и съюзници (българи, румънци и германци).

Присъствието на разградчани вчера бе внушително. За да отдадат почит, дойдоха много патриоти , Съюза на запасните от Разград бе осигурил автобус на своите членове, на вокална група към запасните „Родна песен“ и симпатизанти, водени от полк. о.з. Стоян Стоянов. На събитието присъстваха и членове на общинската организация на запасните от Исперих. Имаше представители и групи от разградските села Гецово, Осенец, Балкански, Благоево, Езерче, представители на кметствата от Садина и Кубрат. Специално за събитието, както всяка година, бяха музейните специалисти от Регионален исторически музей – Разград.

Официалната част започна в 11 часа, когато командващият офицер от Военоморския флот прие почетния караул, строен по случай 103-години от Тутраканската епопея. Почетния караул се състоеше от духовата музика на Военоморските флот във Варна, моряци, румънски войници, доброволци, представящи четата на Таньо Войвода, рота на на Национално дружество „Традиция“, клон Шумен.

Гости на националния възпоменателен събор в памет на загиналите при Тутракан и за освобождението на Добруджа бяха Искрен Веселинов – народен представител, председател на Парламентарната група на Обединените патриоти, Александър Сабанов – депутат от парламентарната група на ВМРО, Радослав Симеонов от Военното министерство, полк. Румус Муковей - председател на Националната асоциация "Култ към героите", филиал Констанца, Румъния, Кристиян Крачун – Асоциация на военните ветерани в Констанца, Румъния, кап. III ранг Янкулов - Военноморски флот и др.

Бяха прочетени специални поздравителни адреси от името на президента на България Румен Радев и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.


Димитър ПЕТРОВ