shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Община Исперих предоставя грижа за над 250 възрастни и хора с увреждания
01 September 2019

От днес стартира предоставянето на услугата „Патронажна грижа“ в община Исперих по проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът предвижда предоставяне на здравно-социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65 години в невъзможност за самообслужване.

В рамките на проекта 90 потребители ще се възползват от услугите по предварително разработен график през следващите 12 месеца. За целта са наети и обучени 20 социални асистенти, които ще оказват съдействие на потребителите при извършването на ежедневни битови дейности, а 5 медицински лица ще осигуряват медицински грижи в домовете им.

02_09_2019_grija_1.jpg

От общинската администрация уточниха, че вече са назначени и първите 79 лични асистенти, които ще обгрижват попадащите в обхвата на Закона за личната помощ хора с увреждания. Припомняме, че на личен асистент имат право: хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

От администрацията увериха, че ежедневно в сградата на общинския център, отговорните служители ще продължават да приемат заявления от желаещите да бъдат включени в услугата.

„Благодарение на информационната кампания, която експертите проведоха по населените места от общината за запознаване на правоимащите по Закона хора с увреждания с реда и начина за осигуряване на личен асистент и в резултат на доброто ни взаимодействие с Дирекция „Социално подпомагане“ в Исперих, успяхме навреме да започнем предоставянето на услугата“, коментира кметът на общината Бейсим Руфад. Той допълни, че до края на годината ще бъдат удължени и трудовите договори на още 58 лични асистенти и домашни помощници, които ще продължат да обгрижват други 60 лица в неравностойно положение, извън обхвата на Закона за личната помощ. Бюджетът на програмата ще позволи през месец септември да бъдат включени нови 27 потребители от списъка на чакащите.

„Община Исперих има активна социална политика. По три различни направления обгрижваме 256 възрастни хора и лица с увреждания и същевременно с това успяваме да осигурим работа като асистенти на 184 души. Грижата за възрастните хора и лицата в неравностойно положение е наш основен приоритет и човешки дълг!“, каза още кметът.


Аница КОСТОВА


20 души от община Исперих преминаха успешно обучение за „Социална работа с възрастни с увреждания и хронични заболявания“ по проект „Патронажни грижи за независим и достоен живот“