shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Ансамбъл „Капанци“ - с награди от Световен шампионат
29 August 2019

Поредно признание получи Ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци“ от Гецово.

На 24 август самодейците от състава към НЧ „Просвета 1883“ в селото взеха участие в Световния шампионат по фолклор „World folk 2019” в Поморие.

Мащабният форум е под патронажа на ЮНЕСКО, продължава от 22 август до 1 септември, а домакини на част от събитията са още Несебър и Свети Влас.

30_08_2019_kapanci.jpg

30_08_2019_kapanci1.jpgУчастници в него има от България, Якутия, Монголия, Румъния, Китай, Малайзия, Казахстан, Индонезия, Южна Корея, Украйна, Кипър, Босна и Херцеговина, Русия, Иран, Индия, Латвия.

Критериите, по които журито оценява са ниво на сложност и техника на изпълнението, представяне - костюми, реквизит, постановка и избор на репертоар, и разбира се сценично поведение.

От участието си в Поморие, за първи път медал на гецовския ансамбъл донесе новосформираната му мъжка певческа група с ръководител Атанас Атанасов, на която журито отреди второ място в категорията за фолклорни вокални групи – автентичен фолклор.

За цялостното си представяне „Капанци“ бяха отличени със златен медал, съобщи ръководителят на състава Веска Димова. Наградата е присъдена в раздел „Смесени фолклорни ансамбли“ за автентично изпълнение.

Характерна особеност на Световния шампионат по фолклор "World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по 3 сателитни телевизии с обхват в цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия „EuroFolkTV“ на адрес: tv.eurofolk.com. По този начин се изпълнява основната цел на Шампионата - запазване и популяризиране на традиционните народни изкуства и чрез огромните възможности на масмедиите.