shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Ремонтират се волиерите за птици и клетките за животни в разградския зоокът
29 August 2019

Ремонтни дейности за разширяване на волиерите за птици и клетките на животните текат в зоокъта в Разград. След приключване на реконструкцията ще бъдат осигурени по-широки пространства за движение на животните.

Обитателите на разградския зоокът, които към настоящия момент са повече от 30, радват жителите и гостите на града. Най-много възхитени погледи събират двата лъва, но в зоокъта има още лисици, благороден елен, лами, елен лопатар и виетнамска свиня. Посетителите могат да видят представители на птичия свят като пауни, токачки, гълъби, фазани. Заради ремонтните работи в зоокъта засега не се настаняват нови обитатели.

30_08_2019_zoo_1.jpg

За животните се полагат ежедневни грижи от трима души, а здравословното им състояние се следи от специалисти от ветеринарна клиника в града, с която Община Разград има сключен договор.

30_08_2019_zoo_2.jpgПрез топлите месеци за охлаждането на лъвовете и лисиците се осигурява прясна вода в поилките. В клетките на чифтокопитните бозайници са монтирани автоматични поилки, във волиерите има поставени поилки за птиците, а за водоплаващите птици и корита за плаване. Осигуряването на храна за животните става чрез финансови средства от Общината и частни спонсори.

Разградският зоокът е основан през 1960 година на площ от 3893,00 кв.м. Първите му обитатели са били две сърни и паун. Четири години по-късно са закупени две лъвчета и започва истинското развитие на зоопарковото дело. Постепенно колекцията на зоокъта започва да се обогатява и с други видове животни като маймуни, лопатар, кошута, гълъби. Отглеждали са се леопард, мечки, вълци, монголски вълк, дива котка, енотовидно куче. Имало е също тибетски якове, камерунски кози, муфлони, сиви жерави, щрауси, пеликани, неми лебеди, орли. Гостите на зоокъта са се радвали още на маймуни мангабе, мантийни павиани, червено лицев макак, зелена морска котка. Част от зоокъта са били и сиво кенгуру, нутрии, миещи мечки, носати мечета, пони и др. През годините в зоокъта са родени няколко поколения лъвчета. Част от тях са били оставяни да живеят в Разград, а други предоставяни на зоопаркове в страната.

През всичките години от своето съществуване разградският зоокът си е сътрудничил с лицензирани зоологически градини и зоопаркове в страната за осъществяване на обмяна на опит, размножителни заеми на животни, с цел регулиране броя на отглежданите животни и обогатяване на генофонда в тях, както и размяна на животни с цел обогатяване на разнообразието им.

От местната администрация информираха, че е разработена Стратегия на Община Разград за развитие на зоокъта за периода 2018-2022 година.

 

Садет КЪРОВА