Търсене

Начало Спорт Маратон през границата ще се състои на 1 септември
Маратон през границата ще се състои на 1 септември
28 August 2019

Четвъртото издание на трансграничния маратон „Via Pontica“ ще се състои тази неделя, 1-ви септември. „Via Pontica“ е единственият маратон в България и Румъния, който пресича държавната граница. Той е организиран от клуба за активен начин на живот „Зелена стъпка“. Стартът на маратонската дистанция (42 километра) е край северния плаж на Крапец. Оттам участниците се отправят по черни пътища покрай красивото Дуранкулашко езеро към граничния пункт Дуранкулак-Вама веке.

28_08_2019_via_10.jpg

Преминаването през пункта се осъществява без забавяне, благодарение на съдействието на гранична полиция, която проверява предварително документите на всички участници.

С навлизане в Румъния изведнъж дивият пейзаж се сменя с този на популярния курорт Вама Веке, известен като рок столицата на северната ни съседка. Нощният живот там е всъщност денонощен и в неделя сутрин се случва състезателите бягат сред танцуващи по крайбрежната алея.

В края на крайбрежната алея се преминава буквално между масите на известния рибен ресторант „Pescarie“ и след леко изкачване маршрутът преминава край караваните, наредени на високия бряг. Крайната точка е следващият курорт – Втори май, откъдето състезателите се връщат по обратния път.

Освен на 42 километра, състезателите могат да мерят сили и в полумаратон (21 км), чийто старт е в румънското селище Втори май, а финалът - в Крапец. Предвидени са и две по-къси дистанции, които не минават границата - 13 километра и детско състезание на 2 километра.

Събитието би било невъзможно без съдействието на Общините Шабла и Лиману, Гранична полиция, Посолството на Румъния в България, Пътна полиция в Румъния, магазини „Яко“, барчета „Leya“, „Интер Инженеринг 10“, „Солети „Хрус-Хрус“, „High Five“.

„Основното послание, което искаме да излъчим с това събитие, е свързано с идеята за свободно движение на хора в Европейския съюз“, посочват организаторите. Идеята, че държавните граници не трябва да бъдат пречка в рамките на Европа. Само преди век на територията на Добруджа са се водили войни, докато днес участници от България и Румъния спортуват заедно.

Вчера бе последният ден, в който бе възможно записването за участие. На място ще е възможна регистрацията само за 13 километра, както и за детското състезание.


Снимка: Анастас ТЪРПАНОВ, „Зелена стъпка“