Търсене

Начало Култура Разградчанка издаде стихосбирка, започната преди 50 години
Разградчанка издаде стихосбирка, започната преди 50 години
28 August 2019

Миналата седмица в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград се състоя премиерата на дебютната стихосбирка на Мария Ангелова „Всичко,... всичко във времето остана...“. За да съпреживеят заедно вълнуващия момент, в залата в отдел „Изкуство“ присъстваха нейните племеннички, близки приятели, бивши колеги и представители на разградските литературни кръгове.

28_08_2019_stih_1.jpg

Разградчанката, която е икономистка по образование, създава първите си произведения отдавна, но тогава те остават единствено нейно достояние. През 1971 година нейни стихове са публикувани в обща стихосбирка на Разград и руския град Орел. „Моята мечта беше скромна – да оставя стиховете на моите близки.“, сподели поетесата и разкри, че никога не е искала да бъде в центъра на вниманието. Години по-късно лиричните й откровения съставят стихосбирката благодарение на настоятелността на семейството й и подкрепата на племенниците й Станислава Ангелова и Полина Иванова. Всичко, което споделя на страниците на книгата, е вдъхновено от личните й преживявания и е посветено на руския писател Иван Рижов.

28_08_2019_stih_2.jpg

Поетичната вечер откри главният библиотекар Галя Ралева, която представи авторката и даде допълнителна информация за творбите й, създавани от 60-те години на миналия век до ден днешен. Премиерата премина и с подобаващото на подобно събитие прочувствено четене на стихове, включени в книгата. Поетесата изказа своите благодарности на хората, които тази вечер засвидетелстваха своето уважение към нея, на редактора на стихосбирката – писателя Димитър Петров, на организаторите от Библиотеката и на всички, с помощта на които се сбъдва мечтата й да издаде стиховете си. Накрая гостите си тръгнаха със стихосбирката, която авторката подари на всеки със свой автограф.


Десислава СТЕФАНОВА