Търсене

Начало Искам думата Лекарите не стигали - ами проявете малко креативност!
Лекарите не стигали - ами проявете малко креативност!
25 August 2019

Регионът остава без лекари, алармираха от Регионалната здравна инспекция. Едва четирима медици се падали на 10 000 пациента, като повечето от специалистите били над 55-годишни или дори в пенсионна възраст.

И не че например Африканската чума по свинете не е важна и не трябва да се работи за предотвратяването й, но оказва се че нещо далеч по-важно – човешкият ресурс и здравето на хората, не са опазени.

26_08_2019_lekarstva.jpg

След дипломирането си младите лекари и сестри избират първо елитните клиники в чужбина, после престижните болници в големите български градове и накрая провинцията. За това обаче си има причина и тя е в липсата на стимул, който да ги накара да предпочетат малкия град.

При малко по-голяма далновидност от страна на общинските управи, Разградска област може да стане по-привлекателна дестинация за сега дипломиралите се лекари. Ако местната власт осигурява на младите медици реновирани общински жилища и то безвъзмездно, поне за първите няколко месеца, шансовете те изберат Лудогорието биха били далеч по-големи.

Да почерпят, ако трябва, и от челния германски опит, където наскоро 45-годишната селска кметица Йозефа Шмид отправи нестандартна покана за работа. Госпожица Шмид публикувала обява за свободна лекарска позиция в медицинско списание, като в офертата отбелязала и факта, че тя самата все още е неомъжена. Ефектът бил поразителен - наплив от кандидати за щатното място.

Така че понякога е нужна само малко креативност, за да се случат нещата. Ако обаче чакаме само на течението, скоро хората тук ще разчитат на самозвани лечители и разтвори от белина за 70 лева, а за професионална медицинска помощ ще трябва да бият път до някой по-голям град.

 

Шенол АХМЕДОВ