Търсене

Начало Новини РИОСВ – Русе нареди по-строг контрол върху торенето
РИОСВ – Русе нареди по-строг контрол върху торенето
21 August 2019

Областната дирекция „Земеделие“ и Областната дирекция по безопасност на храните в Разград да упражняват по-строг контрол върху земеделските кооперации да се спазват добрите земеделски практики при торенето за да не се допуска разпространението на неприятни миризми. Това препоръчва с писма до горните институции РИОСВ – Русе по повод получена от Община Разград информация, че е започнало третиране с птича тор на земеделските земи, източно от града.

19_08_2019_tor_1.jpg

В броя от 19 август „Екип 7“ алармира, че добре познатото на разградчани зловоние в този период на годината отново е факт. Оказа се, че „епицентърът“ на миризмите този път е в землището на село Мортагоново, където местната кооперация КПУ „Единство – 2002“ наторява нивите си с органична тор, което е обявила на сайта на Общината, че ще прави до края на август. От Общината увериха, че ще се правят проверки на място за спазването на изискването за дълбочинна обработка на почвата веднага след наторяването.

До вчера в редакцията нямаше обаждания за ново „парфюмиране“ на въздуха в Разград – или наистина миризмите са изчезнали, или на хората им е писнало да се жалват, пък властта да не взема категорични мерки.