Търсене

Начало Култура Разградски художници - тъст и зет, с обща изложба в Бургас
Разградски художници - тъст и зет, с обща изложба в Бургас
21 August 2019

Тъст и зет – известни разградски художници подредиха обща изложба в галерия „Бургас“. Тодор Тодоров и Теодор Даскалов приеха поканата на собственика на галерията Руси Куртлаков да покажат творбите си в морския град. Тодор Тодоров, който гостува за втори път в Бургас, се представя с живопис на морска тематика и определено провокира ценителите, тъй като картините му са много различни от познатите натюрморти, които авторите от Черноморието рисуват. Неговият зет Теодор Даскалов показва малка пластика и това е неговата първа изява в Бургас.

21_08_2019_hud_3.jpg

21_08_2019_hud_1.jpg

Тодор Тодоров е директор на Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, а зет му Теодор Даскалов е сценограф на театъра в Разград. И двамата са завършили Великотърновския университет - Тодор Тодоров със специалност „Стенопис“, а Теодор Даскалов - „Скулптура“.

21_08_2019_hud_2.jpg

„С Тодор сме приятели. Преди година направих изложба в Художествената галерия в Разград, която той ръководи. Бях много впечатлен, че 5000 души я разгледаха, сред които и много ученици. Той определено работи за пропагандирането на българското изобразително изкуство“, каза при откриването на изложбата Руси Куртлаков. Галеристът бе приятно изненадан от Тодор Тодоров. Разградчанинът му подари своя картина, на която е нарисувал Руси Куртлаков и съпругата му Румяна.

За да поздравят двамата разградски творци, на вернисажа бяха дошли Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас, Георги Динев - директор на ХГ „Петко Задгорски“ в Бургас, Милчо Талев - директор на художествената галерия в Поморие, проф. Светозар Бенчев - преподавател в Националната художествена академия, художници, много ценители на изкуството от Бургас.


Деси СТЕФАНОВА

Снимки: Лина ГЛАВИНОВА