Търсене

Начало Спорт Отложеният Лудогорски маратон ще се проведе на 24 и 25 август
Отложеният Лудогорски маратон ще се проведе на 24 и 25 август
21 August 2019

В събота и неделя в местността Пчелина край Разград ще се проведе отложеният Лудогорски маратон. Състезанието трябваше да се проведе в края на миналия месец, но бе отложено от кмета на Разград след обявеното извънредно положение заради чумата по свинете. Забраната предизвика остро недоволство от страна на организаторите и спортната общност, което очевидно е повлияло за отмяната й месец по-късно, когато обстановката със заболяването си е все същата.

21_08_2019_maraton.jpg

Трасето на маратона се намира в Пчелина, както и в съседни гори. Маршрутът е почти изцяло в гора – по горски пътища и пътеки без настилка, както и по малка част с настилка – макадам и асфалт.

Местността Пчелина до Разград и съседните територии представляват около 70 квадратни километра предимно гори. Природата е съхранена в естествения си вид, като в същото време са налични туристически пътеки и коларски пътища. В горите се срещат диви животни – предимно сърни, зайци, по-рядко диви прасета. Местността Пчелина е част от Защитена зона „Островче“ BG0000173. Релефът е разнообразен, природата е много красива и е добра илюстрация на името Лудогорие.

Състезанието предлага 8 категории: 2 километра плуване; 42 километра бягане; 42 километра колоездене; 21 километра бягане; 11 километра бягане; дуатлон – 42 км колоездене + 21 км бягане; триалон – 2 километра плуване + 42 километра колоездене + 21 километра бягане; 2 километра детско бягане.

Трасето на 42 километра се състои от два етапа, всеки с дължината на полумаратон /21 километра/. Плуването за дисциплината триатлон ще се проведе в събота от 16 часа в язовир „Пчелина-2“.Плувците изпълняват две обиколки по дължината на язовира със старт от стената му. Язовирът е идентифициран като зона за къпане в ЕС. Това е единственият язовир в България, от който системно се вземат проби от водата и е сертифициран като годен за къпане. При замервания на качеството на водата, то е определяно като отлично.

Поляната старт/финал се намира непосредствено до асфалтовия път в местността Пчелина, веднага след като бъдат подминати и двата язовира, идвайки от Разград. Контролните и подкрепителни пунктове са през около 5 километра. На старт/финала ще има търговски обект с храни и напитки, както и тоалетни. На пунктовете и старт/финала ще са осигурени вода, плодове, основни медицински принадлежности, чували за боклук. Изхвърлянето на отпадъци е допустимо само на пунктовете или на не повече от 50 метра от тях, предупреждават организаторите.

За участие в събитието се заплаща стартова такса, с изключение на детското бягане на 2 километра, което е с безплатно участие.

Организаторите са обявили и награди за първите три места във всяка категория, както и награди, раздавани с томбола между завършилите.