Търсене

Начало Новини Кооперацията в Мортагоново вмириса Разград
Кооперацията в Мортагоново вмириса Разград
18 August 2019

След известно затишие, така добре познатите неприятни миризми точно в този период на годината отново парфюмират обилно въздуха в Разград. Зловонието започна да дразни обонянието на малки и големи в четвъртък - петък. Първо ни се обадиха живеещи в района на Водна централа, а след това и от други части на града, включително и от жк „Орел“.

19_08_2019_tor_2.jpg

Оказа се, че източникът не е нито завод, нито пречиствателна станция, а силно задушлива оборска тор, идваща от землището на село Мортагоново. Нашата проверка установи, че там се наторяват земеделски площи, обработвани от местната кооперация КПУ „Единство – 2002“.

19_08_2019_tor_1.jpg

Оказа се, че преди да започне подхранването на земята, кооперацията е спазила изискването да информира Община Разград за намерението си да наторява с органична тор в периода 15-31 август. Уведомлението е публикувано на сайта на общинската администрация.

Директорът на дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров заяви за „Екип 7“, че във връзка със запитване на Община Разград е налице официално становище на Българската агенция за безопасност на храните, според което наторяването с органична тор има характеристиката на добра земеделска практика. На база това администрацията е изпратила писма до всички земеделски производители, с които ги задължава освен да информират предварително обществеността за намеренията си, по време на наторяването веднага да правят дълбочинна обработка на почвата /оран/. Целта е неприятната миризма да бъде сведена до мининум.

Дали тази задължителна процедура се спазва от кооперацията в Мортагоново ще стане ясно днес, когато нивите ще бъдат посетени от общински експерти.

Недим Тахиров уточни, че за първи път е заявен такъв дълъг /двуседмичен/ период за торене от една кооперация, което е притеснително. Колкото до въздушните течения, той обясни, че неприятната миризма се усеща и в „Орел“, тъй като землището на селото и квартала са почти на една и съща надморска височина.

За първи път „Екип 7“ алармира за острата миризма на оборска тор през август 2013 година. Оттогава това неприятно явление се повтаря всяка година по същото време. Очевидно е, че след като Община Разград не разполага с лостове да промени посоката на въздушните течения, е дошло време да упражни властта с която разполага – да санкционира тези, които не спазват стриктно посочените по горе указания.


Димитър КИРИЛОВ