Търсене

Начало Новини Разградчани почетоха паметта на патриота Атанас Попкръстев
Разградчани почетоха паметта на патриота Атанас Попкръстев
18 August 2019

В петък на лобното място на защитника на идеята за самостоятелна българска църква Атанас Попкръстев беше отслужена панахида, с която беше почетена паметта на родолюбеца от Разград. Архиерейският наместник отец Георги Георгиев извърши църковния ритуал пред паметната плоча над Хаджикостовата чешма в близост до Старите гробища.

19_08_2019_panahida_2.jpg

На мястото, за да отдадат своята почит, макар и в камерен състав, се събраха представители на Съюза на запасните офицери и сержанти, будни граждани, музейни работници от Регионалния исторически музей в Разград, както и неговият директор Галена Радославова.

Възпоменателното събитие отбеляза 150 години от трагичната и нелепа смърт на Атанас Попкръстев, които се навършиха в събота. Това отбеляза Иво Стоянов, завеждащ отдел „История на българските земи XV – XIXв.“ в РИМ – Разград. Той запозна присъстващите с историческите факти около трагедията. По времето, когато българите се борят за извоюване на своята политическа свобода, църковната независимост се явява значима крачка към тази цел. Историята около гибелта на родолюбивия разградчанин започва сутринта на 17-ти август 1869 година, когато търговец на жито – грък от Варна, пристига в Разград и заедно със своя син Васил отсядат в дома на бащата на Попкръстев – поп Кръстьо. Докато младежите се разхождат из някогашните лозя, се разгаря лют спор дали България трябва да има самостоятелна църква, или да остане част от гръцката Патриаршия. Васил тайно се въоръжава с пушка и револвер и убива Атанас. Близо две години по-късно, когато трябва да се изпълни смъртната присъда на Васил, поп Кръстьо се застъпва за него, опрощавайки греха му. Васил е помилван, защото единственият, който може да съди за делата на хората, е Бог, увери отец Георги. Гробът на разградчанина е обезличен, затова и паметта му се почита на лобното му място.

Гибелната смърт на Попкръстев доразгаря споровете за правото на българите да имат своя независима църква и няколко месеца по-късно народът ни получава султански ферман с разрешение за основаването на независима Българска екзархия – първата институция, извоювана от българския народ.

Ако човек не е запознат с тези събития, разразили се през миналия век, и в чия памет е издигната паметната плоча, която е поставена от близки и приятели на Попкръстев, тя остава незабелязана от местната общественост. По нея ясно личат надписи, които времето безвъзвратно е изтрило. Липсва каквото и да било обозначение за личността, която има голяма заслуга за църковната ни независимост. Освен това дейни граждани, без знанието и разрешението на Регионалния музей, поставят друга плоча, която в момента се руши. Тъй като мястото е от национално значение, по тази тема Иво Стоянов коментира, че има идея да облагороди пространството, като постави мраморна плоча с текст, който да обозначава какво се намира на мястото. Тъй като все още не е обсъдил плана си с отговорните лица, на този етап той остава неофициален.

Възпоменанието беше съвместна инициатива на Регионалния исторически музей в Разград и на Църковно настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец“.


Десислава СТЕФАНОВА