Търсене

Начало Новини 83 мъртви диви свине открити в горите на пет области, сред които и Разград
83 мъртви диви свине открити в горите на пет области, сред които и Разград
18 August 2019

36 диви свине са били уловени през първите две седмици на август в специални стационарни капани, съобщават от Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ – Габрово. Съоръженията са монтирани с цел намаляване на популацията на този вид животни и са пряко свързани с борбата срещу Африканската чума по свинете /АЧС/. Действащите към момента капани на територията на СЦДП са общо 85.

19_08_2019_a4s.jpg

Отделно от това горските служители извършват масови претърсвания за наличие на трупове на умрели диви свине. За периода са извършени 276 обхода, които задължително се правят без кучета. По време на претърсванията в горските територии на областите Габров, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград са открити 83 мъртви прасета. Други 125 екземпляра са били отстреляни при регламентиран индивидуален лов, който е една от мерките са отпор на епидемията. Всички мъртви прасета – намерени и отстреляни, за загробени при спазване на всички изисквания.

Досега на територията на СЦДП случаите с потвърдени положителни резултати на АЧС са четири, от които два в Лудогорието – в обхвата на ДЛС „Воден – Ири Хисар“/землищата на Завет и село Осен/ и на ДГС „Сеслав“ - Кубрат край село Тетово.