Търсене

Начало Оживление Стоян Черников създаде изложба на картини на открито в родния си Кубрат
Стоян Черников създаде изложба на картини на открито в родния си Кубрат
18 August 2019

Всяка сряда по централната улица на Кубрат се излагат картини на известния местен художник Стоян Черников. Културната инициатива се провежда за първи път тази година, но творецът планира всеки трети ден от седмицата, когато е свободен, да изпълва центъра на Кубрат с колорит и да доставя естетическа наслада на минувачите.

19_08_2019_izlozhba_1.jpg

Тази сряда за осма поред седмица бяха изложени 14 платна, като всеки път картините са различни. Идеята му се заражда по примера на културни институции, които доближават изкуството до хората. „Важно е градът да добие по-европейски вид“, подчертава той. Изборът мероприятието да се провежда в третия ден от седмицата е провокиран от факта, че сряда е пазарен ден в Кубрат, поради което и повече хора излизат по улиците. Последната създадена картина, която беше изложена пред жителите и гостите на града, беше още мокра, излязла изпод ръцете на майстора само преди три дни. Тя намира място в изложбата благодарение на слънчевото време и бързосъхнещото ленено масло. Интересен е и фактът, че вместо с четки, художникът напоследък работи повече с шпакла.

19_08_2019_izlozhba_2.jpg

19_08_2019_izlozhba_4.jpgВъпреки че излага своите произведения извън обичайното място за изложби, според твореца, когато изкуството напусне пространството на галерията, то придобива комерсиален характер. Имена произведенията на изобразителното изкуство си нямат, защото творчеството не може да бъде поставено в рамки, обясни артистът. Все пак, една от тях носи наименованието „Кубрат“ и се оказва, че привлича най-голям интерес, като художникът продава по един екземпляр всяка седмица. На нея е изобразена сградата на общината в града, която мнозина искат да отнесат със себе си за спомен в чужбина или като подарък. Тематична за родното място на Стоян е и картината, увековечила легендата за хан Кубрат. Почитателите на „Ахат“ пък могат да отнесат със себе си платно с черната овца от едноименната им песен на фона на китара. Другите произведения отразяват душевността и вътрешния свят на твореца. „Рисувам, защото ми харесва“, казва Черников и добавя, че направата на всяка картина му отнема един ден, а ден без потапяне в изкуството е почти немислим.

Към изобразителното изкуство се е насочил още като дете, като всички завършени нива на образованието му са свързани с тази сфера. „Хората в Разград повече ме свързват със създаването на карикатури“, споделя той, когато му подхвърляме, че отдавна не е давал сатирични рисунки за „Екипа“. В момента обаче признава, че му липсва необходимото желание, за да създава такива рисунки. Ежегодно в продължение на 11 години съвместно с художника Димитър Атанасов и Българското национално радио провеждат национален конкурс и национална изложба за карикатура. Отново съвместно с националната медия на 31-ви ноември 2017 година се организира изложба на художника. Освен това Стоян Черников е и един от основателите на клуба на хумориста „Жарава“.

19_08_2019_izlozhba_3.jpg

За своята работа художникът казва: „Моето хоби е професия!“ Там може би се крие ключът към неуморния му труд. Стоян създава по една картина всеки ден, затова и къщата му, изпълнена с негови произведения, може да се оприличи на галерия. Артистичното пространство е изпълнено с творби на изобразителното изкуство в стиловете абстракционизъм, реализъм и живопис. Една от тях обаче привлича погледа със своята чудноватост и оригиналност. Тя представлява автопортрет на художника в анфас и профил, поставен зад решетки, които обаче не са нарисувани с четка и бои. „Стоян Черников в затвора“, с усмивка отбеляза творецът. Няма как да се подмине и малкият параклис в двора, който Стоян Черников разказа, че е открит лично от Лили Иванова. В храм всъщност е превърнал бивш арт клуб, като символиката едва ли е случайна.

Освен влечение към изобразителното изкуство, той изпитва слабост и към направата на инсталации. Преди около десет години в Троян печели първа нагара за инсталацията „Протест на дамаджаните и техните приятели хората“. Причината за създаването й са наложените ограничения върху производството на традиционния по нашите ширини алкохол. Второто подобно произведение, което също предизвиква интерес, носи името „Тримата братя и златната слива“.

Творби на Стоян Черников са изложени в СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат, където преподава изобразително изкуство, и в сградата на местната община. Освен на територията на България, негови произведения се намират и в Швеция, в българското посолство в Турция, в САЩ, в Германия и в Норвегия, където са се заселили бивши граждани на Кубрат. Интригуваща история, която художникът сподели, е, че неговите ученици, колеги и приятели са получили уникален подарък за новата 2019-та година от талантливия творец. Той е създал впечатляващ брой оригинални поздравителни картички – около 800, всяка индивидуална, според личността на човека.

Идния месец артистът планира да реализира пътуващата изложба и в Самуил, Исперих, Тутракан, а и в Разград по време на традиционния панаир. Освен на публични места, той предлага своите творби и в профила си в социалните мрежи.

За себе си и за своята дейност художникът казва: „Луда работа – артист човек“!

А може ли всъщност да съществува нормален свят без лудостта на гениите?


Десислава СТЕФАНОВА