Търсене

Начало Новини В Разград започва АНТИСПИН кампания
В Разград започва АНТИСПИН кампания
18 August 2019

На 15 август 2019 година стартира пореден етап от Националната АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на обществото към проблема СПИН; да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции; да се мотивират хората към отговорност към собственото здраве.

19_08_2019_spin.jpg

В тази връзка РЗИ – Разград организира кампания за доброволно, безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ и други трансмисивни инфекции. Екип от специалисти на инспекцията ще предоставя услуги по доброволно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бързи тестове. Изследването се провежда след получаване на информирано съгласие от клиента, пред-тестова информация относно тестуването за ХИВ. То се извършва чрез периферна кръв от пръста при гарантирана индивидуалност и стерилност на манипулацията и конфиденциалност, относно личните данни за клиентите, резултатите от теста, споделената с консултанта информация. Тестът се отчита до 15-та минута.

За подобряване достъпа до услугите по доброволно консултиране и изследване, екип от специалисти на РЗИ – Разград ще бъде разположен на оживени места в гр. Разград, както следва: 21 август /сряда/ от 11 до 13 часа на пешеходната зона в централната част на града; 27 август /вторник/ от 10 до 12 часа в хипермаркет „Кауфланд“. По време на кампанията желаещите могат безплатно и анонимно да се изследват за ХИВ и сифилис и в лабораторията на РЗИ- Разград, всеки делничен ден от 8.30 до 15 часа в сградата на здравната инспекция ул. „Кирил и Методий“ 8, отдел „Медицински изследвания“ /стая 301, ет. ІІІ/. За участниците в кампанията са осигурени презервативи и здравно-информационни материали.