Търсене

Начало История Исперихчани тачат паметта на герой от Тутраканската епопея
Исперихчани тачат паметта на герой от Тутраканската епопея
18 August 2019

Един от героите на Тутраканската епопея ротмистър Александър Ценович е живял в Исперих.

Роден е в Букурещ на 30 август 1878 година. По заръка на баща си, почти не е знаещ български език, през август 1895 Ценович пристига в Княжество България за да постъпи във ВНВУ в София. След производството му в първи офицерски чин подпоручик е изпратен да служи в конницата. Тъй като знае няколко чужди езика, Ценович е назначен в Лейбгвардейския ескадрон в София, а след това в 3-ти конен полк в Пловдив. През Балканската война (1912-1913) е ротмистър в 5-ти конен полк.

19_08_2019_rotmistar_1.jpg

Отличава се в боевете срещу турците и е награден с първи орден „За храброст“, IV ст., 2 клас. Когато българските войски влизат в Солун е тежко ранен, но оцелява. През март 1913г. Ценович е назначен за командир на допълващия екадрон на 1-ви конен полк. В него служи до ноември 1913, когато заминава на курс в кавалерийската школа. Завършва я и е назначен за командир на 4-ти ескадрон на 9-ти конен полк, с който всъщност се включва във войната срещу Румъния.

Преди това се заселва в Исперих. Той е впечатлявал исперихчани с внушителния си и представителен вид с военната униформа. В лудогорския град е живял в къщата на баба Дина.

В боя при село Попина на брега на Дунав 4-ти ескадрон, начело с командира си Александър Ценович, се хвърля в стремителна атака срещу окопал се противник. Дръзката атака не успява да завладее позицията, но в крайна сметка румънците отстъпват. Загива обаче командирът на ескадрона – само на 38 години. Според изследователя на живота му Янко Гочев, подвигът на Ценович произвежда силно впечатление на съвременниците му, като е описан в мемоарите на генерал Стефан Тошев.

Ромистър Александър Ценович е посмъртно произведен в чин майор и е награден с военен орден „За храброст“, IV ст., 1 кл. за бойни отличия и заслуги във войната (1918). Днес силистренското село Ценович носи неговото име.

19_08_2019_rotmistar_2.jpg

Героят от Тутраканската епопея е пожелал, ако бъде убит във войната, да бъде погребан в Исперих. Така и става. Погребан е с почести в тогавашното исперихско гробище в западната част на града. Там, където е живял - на улица „Христо Ботев“ е поставена паметна плоча на героя. Името му е изписано и на паметна плоча на мемориала край Тутракан.

В деня, в който загива ротмистър Ценович, исперихчани поднасят всяка година цветя пред паметната му плоча в Исперих. Мястото често се посещава от членове на местната организация на запасното воинство, които изразяват своята почит към героя.


Ангел НИКОЛОВ