Търсене

Начало Новини Турция достроява „до ключ“ новата църква в Разград
Турция достроява „до ключ“ новата църква в Разград
15 August 2019

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, в сряда бе възобновено изграждането на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“. Както вече писахме, дострояването на храма става възможно благодарение на финансовата помощ на ТИКА – Турската агенция за координация и сътрудничество. Нейният размер ще бъде съобщен през септември, когато в Разград ще дойдат представители на агенцията, която вече даде парите за ремонта на сградата на НЧ „Развитие 1869“ /Стария театър/.

15_08_2019_hram_4.jpg

Сред присъстващите на събитието бяха областният управител Гюнай Хюсмен, който има основна заслуга за помощта от южната съседка, неговият заместник Нурие Црънгалова, главният секретар на областната администрация Михаил Тодоров и главният инициатор за строежа на втори православен храм в Разград - предприемачът Бойко Обретенов.

15_08_2019_hram17.jpg

15_08_2019_hram_9.jpgВ приветствието си областният управител уточни, че благодарение на приятелските отношения между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайп Ердоган е успял да съдейства за осигуряване на финансиране на довършването на сградата „до ключ“. „Вярвам, че имаме нужда от такива храмове. Все повече хората обръщат лице и сърце към религията и трябва така да да възпитаваме и децата си. Който вярва, не е лош човек“, заяви Хюсмен.

Отец Георги благослови богоугодното дело - поредният етап от градежа на православния храм, изразявайки убеденост, че скоро ще има възможност и да освети новата църква. Изрази благодарност и към дарителите, и към областния управител.

„Градежът на църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ започна през 2013 година с благословията на Негово светейшество Патриарх Неофит, който лично присъства на церемонията, строителните работи достигнаха до височина на сградата 4 метра, а тя по проект ще е 12 метра. По дарителската сметка има 90 000 лева, които ще бъдат използвани за вътрешното оформление на храма, обясни Бойко Обретенов.

Строителните работи се извършват от разградската фирма „Стромакс 1“-Разград с управител Осман Османов. Тя е работила и по първия етап от изграждането на храма – полагането на основите на сградата.