Търсене

Начало Новини Футболисти, чиновници и учители вдигат нивото на заплатите в Разградско
Футболисти, чиновници и учители вдигат нивото на заплатите в Разградско
15 August 2019

Основно работещите в дейността „Култура, спорт и развлечения“ и най-вече в ПФК „Лудогорец“, в системата на държавното управление /на разговорен език - чиновниците/ и учителското съсловие вдигат нивото на средния размер на възнагражденията на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в Лудогорието.

15_08_2019_pari.jpg

Това е основната разшифровка на статистическите данни за средната брутна заплата в региона през второто тримесечие, която се нарежда на 8-мо място сред останалите области в страната. Според методиката на Националния статистически институт за периода април – юни тя е била в размер на 1033 лева, като спрямо предходните три месеца е налице увеличение с 1.8%. Възнагражденията в обществения сектор през наблюдаваното тримесечие са 1011 лева, а в частния - 1043 лева.

Към края на юни в Разградска област наетите лица са 26 600, като спрямо края на първото тримесечие те са се увеличили с 0.5%. В обществения сектор за заети 8400 души, а в частния бизнес – 18 300. В сравнение с предходното тримесечие се наблюдава увеличение на хората на държавна работа с 1% , а в частната сфера - с 0.3%.

На годишна база се забелязва ръст от 6.7% на наетите в обществения сектор и намаление с 2.4% в частния.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработвателна промишленост“ - 21.7%, „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 14% и „Образование“ - 10.2%.


Димитър КИРИЛОВ