Търсене

Начало Оживление Професионални готвачи демонстрираха пред ценители в Разград тънкостите в кулинарното изкуство
Професионални готвачи демонстрираха пред ценители в Разград тънкостите в кулинарното изкуство
15 August 2019

Елегант, стил, изтънченост и храна, достойна за деликатни небцета – така може да се опише сътвореното кулинарно шоу „С любов към храната“, което събра на едно място любители на кулинарията и професионалните готвачи Руслан Гърдев и Йонко Дяков от Варна. Вторник вечерта предостави неустоимо преживяване за сетивата в атмосферата на живата класическа музика. Изпълнения на цигулка, флейта и пиано представи триото за класическа музика в състав Мила Иванова, Ралица Митева и Росица Дачева – професионални музиканти от Разград.

15_08_2019_shou_1.jpg

В продължение на повече от три часа дуото готвачи демонстрира умело възприетите техники в кухнята пред очите на над 80-те посетители на бар „Almost Famous“ в Разград. Благодарение на изнесената кухня и шоуто на живо гостите имаха възможността да видят отблизо как се приготвят ястията, които им се поднасят. Те притежаваха не само вкусови качества, а и доставяха естетическа наслада за всички сетива. Техният брой беше изумителен, като според първоначалните планове на посетителите трябваше да бъде поднесено 16-степенно меню, което обаче по време на шоуто се обогати, като ястията бяха около 20. С тази нелека задача на изключително високо ниво се справиха професионалните кулинари от „Братя готвачи“ Йонко Дяков и Руслан Гърдев. Това беше само една от изненадите за посетителите, които се включиха като помощници на шефовете. Сред другите неочаквани предложения бяха черноморските стриди с качество над френското ниво, които дори жителите на Варна все още не са опитали, изрично подчерта шеф Руслан Гърдев.

15_08_2019_shou_3.jpg

Оказва се, че да се готви пред консуматорите е трудно предизвикателство, защото грешките не могат да се скрият, но пък така предават заряд на гостите, обясниха двамата. Въпреки името на тяхната съвместна дейност, те не са роднини. Не и кръвни, но са братя по душа, разказа Руслан.

15_08_2019_shou_4.jpg15_08_2019_shou_2.jpg

Двамата работят в продължение на четири години, като най-важно за тях е енергията, която предават на хората чрез изкуството на кулинарията и която достига обратно до тях чрез предизвиканите усмивки. Признават, че не биха приготвили нещо на своите клиенти, което не биха сложили на трапезата си вкъщи, поради което използват натурални продукти. Храната за тях означава много повече от източник на физиологични нужди и затова влагат душата си в своята работа, която е и техният живот. Кулинарният тандем участва на различни кулинарни фестивали и събития в София, Пловдив, Варна, като следващата спирка по пътя им отново е „градът под тепетата“.

15_08_2019_shou_6.jpg

Отношението към храната ги води и в Разград - идват по покана на Мая и Валя, собственички на заведението, които шеговито определят като „сестри готвачки“. Три месеца е отнела организационната подготовка на шоуто-демонстрация, но кулинарите работят по представянето си от две седмици, като в последните дни отделят по 12 часа на ден. „Връх в кулинарията няма, той е безкраен“, подчерта Руслан. Висотата, на която работи кулинарният дует, се аргументира и от творческата биография на шеф Дяков. Преди около 20 години, когато е само на 17 години, печели конкурса „Готвач на България“ и все още държи рекорда за най-млад кулинар, спечелил състезанието. На 18 години става главен готвач в голям хотел в България, работил е в ресторант в Дания, който в продължение на три години е признат за най-добър в света, треньор е на Националния кулинарен отбор на България. Шеф Дяков, който е сред 20-те топ готвачи на България, предава своя опит в професионални гимназии в страната. Кулинарният тандем е убеден, че ще се върне в града ни отново, за да организира друго подобно събитие, а дотогава техни предложения могат да се опитат в новото меню на бара.


Десислава СТЕФАНОВА

Снимки Иван ИВАНОВ

Фейсбук