Търсене

Начало Крими 1200 лева гаранция за 68-годишен наркопласьор от Ясеновец
1200 лева гаранция за 68-годишен наркопласьор от Ясеновец
14 August 2019

68-годишният Матьо М. от разградското село Ясеновец, привлечен като обвиняем затова, че на 30 юли тази година в село Ушинци е заловен с кокаин с цел разпространение, ще търпи мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1200 лева. Вчера състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Разградския окръжен съд от 2 август и остави без уважение протеста на Окръжна прокуратура срещу определената парична гаранция.


На 30 юли тази година мъжът управлявал автомобил „Мерцедес“, когато в село Ушинци бил спрян за проверка от полицейски служители. При претърсване на колата в четири найлонови торбички служителите на реда открили бяло вещество, което при теста реагирало на кокаин. Общото количество на кокаина е 43,40 грама. Намерена била и електронна везна в автомобила.

По наша информация в Ушинци е бил спрян по сигнал, докато се е връщал от „зареждане“ във Варна. Според специалисти, на улицата грам кокаин се продава за 150 лева, половин грам пък е достатъчен за доза.

По-късно е претърсен и домът на Матьо, там не са открити наркотични вещества.

В хода на разследването 68 годишният мъж направил пълни самопризнания.

Апелативният съд вчера сподели изводите на съда в Разград, определил първоначалната мярка „Парична гаранция“. Прокурорът от Апелативна прокуратура от своя страна не поддържа протеста на колегите си от Разград. Не се спори за наличието на обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към деянието, за което е разследван. И този съд намира, че не са налице останалите предпоставки за вземане на най-тежката мярка „Задържане под стража“. Действително Матьо М. е бил осъждан /б.р. - през 2013 година за държане на акцизни стоки без бандерол/, но от това не може да се направи извод за наличието на реална опасност от укриване и извършване на престъпление, смятат съдиите.

Семейното, материалното положение и имотното състояние на обвиняемия, както и пълните самопризнания, в т.ч. и за причините да предприеме противоправната дейност, мотивират и Варненския апелативен съд за извода, че в настоящия момент адекватната мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Матьо М. е парична гаранция в размер на 1200 лева.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.