Търсене

Начало Оживление Здравословното хранене на разградчани – мода или жизнена философия?
Здравословното хранене на разградчани – мода или жизнена философия?
14 August 2019

В сезона на морските приключения представителите както на нежния пол, така и на силния стремглаво се впускат в различни диети и хранителни експерименти, за да събират слънчевите лъчи на плажа без притеснения за външния си вид. Това увлечение към здравословния начин на живот за мнозина обаче не е моментно състояние. В миналото, когато селата не са били обезлюдени, както е днес, а хипермаркетите не са били масово разпространени, консумирането на биологично чиста продукция е било обичайно и достъпно.

14_08_2019_zdrave_1.jpg

Забързаното ежедневие в градовете днес коренно променя всички аспекти от начина ни на живот, включително и храненето. Често консумираме бързо приготвена храна на крак, в която изобилстват съставки, от които килограмите бързо се трупат.

Заради ниските доходи и двойния стандарт при храните голяма част от българите се примиряват с некачествените хранителни продукти. Влошените здравни изследвания обаче подтикват мнозина да посегнат към храните, които не съдържат изкуствени оцветители и консерванти.

През последните години се наблюдава ръст на интереса към продуктите с природен произход, видимо се увеличава и броят на магазините, които предлагат подобен асортимент. Разград не прави изключение в това отношение, следвайки наложената тенденция на преосмисляне на философията на храненето, която се превръща в мода. В хранителните витрини се увеличава броят на заместителите на месни и млечни продукти, а интересът към т.н. полезни храни доведе до появата на специализирани магазини за екологични и био продукти, с чисто и натурално съдържание.


Първият биомагазин в Разград

14_08_2019_zdrave_3.jpg

се появява преди 9 години, твърди неговата собственичка Женя Кирилова, която е родом от Търговище. През всички години интересът към биохраните, билките и органичната козметика, която предлага на клиентите си, не само се поддържа, но и бележи ръст. Причините за това са няколко. Много от хората, които посягат към натуралните продукти, са раково болни, сподели Женя. Сред другите посетители има такива, които преминават към здравословното хранене от любопитство, но за повечето това е философията, която изповядват във всекидневието си. Възрастовата им граница е изключително широка – от деца до възрастни. За разлика от други подобни места, младата жена, освен че е търговец, много често се налага да влезе и в ролята на психолог и съветник. Тя консултира своите клиенти, които познава по име, кое е най-благоприятно за тяхното здраве, за да се избегне самолечението, което може да се окаже опасно. „Безразборната консумация на витамини и хранителни добавки може да се окаже вредна за здравето, трябва да се търси балансът“, подчерта тя.

Младата жена е завършила „Биологично земеделие“, което ѝ дава необходимите основа и старт, за да продължи да се занимава със здравословното хранене. Според нея, от изключително важно значение е хората, които застават зад щанда в подобни магазини, да преминават обучение, за да имат необходимите познания в специфичната област, защото отговорността им е голяма. „Трябва да знаеш какво правиш и какво искаш да направиш“, категорична е Женя, за която работата ѝ преди всичко е влечение. Семейството ѝ също изповядва философията на здравословния начин на живот, поради което избира да живее на село. Работи с душа и сърце и на това отдава факта, че хората, които проявяват интерес към здравословното пространство, намиращо се на пазара, се увеличават с всеки изминал ден. Не липсват и тези, които не подозират за съществуването му. Женя е категорична, че след известно време ще настъпи отлив на хората, които не са постоянни в желанието си да живеят здравословно и както всяка друга мода, и тази ще бъде кратковременно явление.

14_08_2019_zdrave_6.jpg

Вече може да ядем и веган кюфте!

Интригуващо ястие за привлечените от безмесното хранително меню се оказва и веган кюфтето, което Евгени Алексиев пренася от Турция в Разград. Оказва се, че храната, която е общоприето да се приготвя от мляно месо, вече може да се консумира и от вегетарианци. Рецептата се пренася на общинския пазар в града ни от поречието на Босфора преди осем месеца. Сред местните блюдото е изключително популярно и се поднася като предястие, разказа Евгени, който е живял в южната ни съседка в продължение на 30 години. Той разкри и съставките на чий кюфтето, каквото е името му в Турция. Сред тях попадат булгур, орехи, лешници и подправки. Стана ясно, че автентичната смес пристига замразена от Турция, а любопитното ястие се поднася без каквато и да било термична обработка.


14_08_2019_zdrave_4_.jpgНа борба с дюнерите?

Небивал интерес в града ни от два месеца продължава да предизвиква цветното и нестандартно за Разград пространство с атрактивното име „Vegan Mamma“. Пъстри, заредени с много енергия са и младите хора, които го създават – Цветалина и Марин. Начинанието да привличаш хора със сокове от плодове и зеленчуци и бонбони без шоколад се оказва рисковано в град, в който заведенията за дюнери са на всеки ъгъл, споделят те. Въпреки това, семейството смело и с голям ентусиазъм се впуска в предизвикателството. Идеята за подобно място, което зарежда както с физически сили, така и с положителна енергия, се заражда в началото на годината. Причината двойката да се захване с подобен бизнес е личното им отношение към храната, която слагат на масата вкъщи. И двамата се хранят здравословно от екологични, морални и етични съображения. Марин по професия е инженер и икономист, а Цветалина през годините е работила като сервитьорка и фризьорка. След като разбира, че не желае да се занимава с това, съпругът ѝ шеговито ѝ признава, че нейното призвание е да бъде майка. Така се ражда интригуващото име на привличащото интерес заведение. Поради естеството на работата си, Марин дълги години обикаля страната, а и чужбина. Работил е във Варна, Стара Загора, София. По-късно пребивава в Гърция, където живее семейството му, препитавал се е и в Ирландия. Спонтанно предложение от приятел пък го отвежда до Швеция, където за месец и половина успява да засади 28 хиляди дървета, включително и в Лапландия. Преди два месеца обаче решава, че ще сложи край на дългите пътувания. Завръща се в малкия град, но това не го притеснява, защото тук са се установили децата му, сподели Марин. Тогава се сблъсква с невъзможността да си набави хранителни продукти според неговия хранителен режим. Това го подтиква да предприеме крачката да създаде подобно място, което да предлага на жителите на Разград алтернатива на съществуващите храни. „Във всеки град трябва да съществува такова пространство“, категоричен е младият мъж.

Интересен факт е, че Цветалина не се възприема като добър кулинар, но семейството само произвежда майонезата и хумуса, които използва в рецептите си. Двамата разбиват мита, че здравословното хранене непременно трябва да бъде безвкусно. Пазарната ниша, която намират в града ни, се оказва широка, въпреки първоначалните притеснения. Вратата им прекрачват клиенти на възраст между 2 и 70 години, твърди Марин, а броят на желаещите да предприемат първите си крачки в света на здравословното се увеличава. „Хубава храна и поздрав с усмивка – какво повече му трябва на човек?“ изложи схващането си Марин.

Освен влечението им към здравословното хранене, те изповядват философията на натуралния начин на живот като цяло. „Храната е отрова за човешкия организъм, който не е устроен да приема месни продукти“, разясняват двамата. Според тях месната индустрия бълва огромно количество боклук, което допринася за парниковия ефект, и обясняват, че от консумацията на пилешко месо хората стават резистентни към антибиотиците. Същевременно Марин и Цветалина не налагат своята гледна точка на никого, дори и на своите деца.

Сред другите им нововъведения в посока на природосъобразния начин на живот е използването на хартиени пликове вместо найлонови торбички и събирането на пластмасови капачки. В ежедневието си се придвижват с електрическа тротинетка, а в работата си насърчават хората да носят собствена бутилка или чаша с цел намаляване на общото количество боклук, било то и само на територията на Разград. В близко бъдеще младото семейство обмисля да предприеме друго здравословно начинание, като започне да обикаля страната с пътуващ фреш бус.


За стандартите и информацията

На 15-ти август Разград ще затвърди своите позиции на картата на здравословното хранене с появата на още един магазин за хранителни добавки и здравословни храни. Начинанието е идея на семейство Георги и Нели Цветанови, които изхождат от собствения си опит с биопродуктите. Самите те включват голяма част от натуралните храни в своето меню. Георги дълги години спортува, което съчетава и с правилен начин на хранене. Те вървят ръка за ръка, казват предприемачите.

Поради непознаването на философията на веганите, които консумират изключително растителни продукти, в началото на начинанието им не липсват куриозни случки, разказва семейството. Получавали са запитвания от възрастни хора къде са щандовете с хляба и киселото мляко – обичайните артикули в кварталния магазин.

Според Нели всеки човек трябва да определи сам за себе си приоритетите в начина си на живот, а и на хранене. Семейството работи 20 години в космополитния Истанбул, за да установи свое здравословно пространство близо до тото пункта по бул. „Васил Левски“ в Разград. В забързаното ежедневие не намират време за правилната грижа за себе си, но тъй като с напредването на възрастта организмът изисква прием на разнообразни вещества, те постепенно преминават към здравословното хранене. Според Нели привикваме към не толкова полезната храна, която е вредна не сама по себе си, а поради количеството, което приемаме. „Днес всеки може да се образова по темата в интернет, който предлага изобилие от информация“, увери тя.

В онлайн пространството хората също могат да проверят номера на партидата на всеки биопродукт, за да получат повече информация за него, разясни Нели. Задължителен елемент за всеки оригинален подобен артикул е европейското лого, което потвърждава неговия натурален произход. Това гарантира наличието на сертификат, свързан с упражняването на последващ контрол от страна на отговорните органи. Често обаче на пазара могат да се намерят продукти с подобно определение и на завишена цена, без действително да отговарят на стандарта. Тази практика освен подвеждаща, е и опасна за здравето ни.


Десислава СТЕФАНОВА