Търсене

Начало Спорт Купа „Абритус“ пак „отплава“ за Бургас
Купа „Абритус“ пак „отплава“ за Бургас
11 August 2019

За втора поредна година купа „Абритус“, която се връчва за 26-ти път, отпътува за град Бургас. Това е равносметката от проведения в събота и неделя в хотел „Централ“ в Разград международен турнир по шахмат. Както и през 2018 година, така и сега, неин притежател отново стана младият международен майстор Вячеслав Тиличеев, който спечели 6.5 точки от 7 възможни.

12_08_2019_kupa_1.jpg

12_08_2019_kupa_2.jpgРуснакът от години се е установил да живее в черноморския град, където се занимава професионално с шах. Тази година той беше привлечен в мъжкия отбор на ШК „Абритус“ за участие в държавното отборно първенство и има съществен принос за спечелването на поредната шампионска титла за разградския клуб.

В 26-годишната история на станалия популярен в страната и чужбина международен турнир „Купа „Абритус“ няма случай, когато трофеят да е спечелен от разградчанин. От няколко години такива надежди се възлагат на гросмайстор Ивайло Енчев, но досега първото място му се изплъзва. Така беше и сега, когато Тиличеев го изпревари само с половин точка. В крайното класиране състезателят на ШК „Абритус“ зае чисто второ място, което само по себе си е много успешно представяне предвид силната конкуренция.

Освен първите двама, за титлата се бориха и още няколко известни шахматисти, като неколкократният носител на купата гросмайстор Васил Спасов /бивш световен шампион за юноши/, шест международни майстори , един ФИДЕ майстор, няколко национални майстори.

Общо в 26-ото издание на турнира участваха 74 шахматисти от България, Русия, Франция, Кипър и САЩ. Сред тях бяха и 13 състезатели от Разград, някои от които в момента живеят в други населени места. Сред „местните“ бе и доайенът на турнира - 82-годишният Ради Радев, който е един от малцината, участващи без прекъсвания на „Купа „Абритус“, за което получи награда.

Игра се по швейцарската система в седем кръг при контрола 20 минути плюс добавка от 10 секунди за всеки изигран ход.

12_08_2019_kupa_3.jpg

12_08_2019_kupa_4.jpg

Благодарение на Община Разград, „Балканфарма – Разград“ АД и „Ремко“ ООД беше осигурен награден фонд в размер на 3000 лева. Това даде възможност и тази година да бъдат раздадени множество награди. Призът за най-добре представил се местен шахматист /изключваме грм Енчев, който получи основна награда/ бе връчен на кмс Красимир Мутафов. Той се прочу преди години, когато игра срещу 6 противника без да гледа на таблата и успя да ги бие с максимален резултат. Впоследствие той прекъсна заниманията си с шахмат, но както се вижда талантът си е талант. В отделни категории бяха наградени и други представители на ШК „Абритус“: кмс Росен Тодоров /в момента живее в Русе и става все по-успешен в бяганията на дълги разстояния/, мс Геоги Дзанев, мс Иво Владимиров, инж. Йордан Йорданов и Петър Петров.

За поредна година състезанието се проведе с любезното съдействие на мениджмънта на хотел „Централ“, за което Управителният съвет на ШК „Абритус“ благодари.

Отлично се справи със задълженията си главният съдия на турнира Димитър Янев от Варна, подпомаган от зам.-главния съдия мс Росен Русев, съдията инж. Енчо Енчев и турнирният директор Иво Владимиров.

Димитър КИРИЛОВ