Търсене

Начало Институции Още мерки за ограничаване на чумата по свинете
Още мерки за ограничаване на чумата по свинете
11 August 2019

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен участва в работна среща на областните управители, представители на НСОРБ и ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете. В срещата участваха министър Десислава Танева, заместник-министър Янко Иванов, заместник-министър Атанас Добрев, заместник-министъра в МРРБ Николай Нанков, председателя на УС на АПИ Георги Терзийски, областни управители, кметове, представители на БАБХ и областни дирекции по безопасност на храните.

12_08_2019_4uma_1.jpg

На срещата бе обсъдена актуалната обстановка по отношение на заболяването, както и предстоящите мерки за ограничаването на заразата.

В момента в страната има 30 огнища по домашни свине и 33 случая с диви свине, болестта е установена на територията на 11 административни области, включително и в Разградска област - съобщи министър Танева. Тя призова участниците в срещата да водят разяснителна кампания сред хората за „доброволното усвояване на месото от прасетата от типа „заден двор“, или за клането на прасетата, казано по нормален начин.

След дискусия бе уточнена датата 26 август за изпращане в земеделското министерство на списъците с хората, които доброволно са заклали животните си, за да може в началото на септември на получат вече обявеното финансово подпомагане за дезинфекционни мероприятия в размер на 300 лева. Размерът няма да зависи от броя на прасетата, предвиден е за всеки обект от типа „заден двор“, където стопаните са заклали доброволно животните си. Това ще се удостовери с подписите на кметовете на населени места и на ветеринарния лекар в тях, ще бъде заверено и от областните управители.

Подготвят се и нормативни промени във връзка с облекчаване процедурите по регистрация на обекти, в които се отглеждат прасета, като основно изискване ще е осигуряване на мерки за биосигурност. „Ако искаме да имаме местно производство на свинско месо, трябва да осигурим мерки за биосигурност“ – заяви министър Танева.

След срещата областният управител Гюнай Хюсмен разговаря със заместник-министър Николай Нанков и шефа на АПИ Георги Терзийски във връзка с ремонта на пътя Разград-Кубрат.