Търсене

Начало Новини Участниците в „Еколято“ посетиха Библиотеката и Областния информационен център
Участниците в „Еколято“ посетиха Библиотеката и Областния информационен център
11 August 2019

Две групи от ученици, участници в „Еколято 2019“, предприеха емоционална екскурзия в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Проектът е организиран от Центъра за подкрепа на личностното развитие – ЦУТНТ – Разград с ръководители Ренета Маринова и Христина Маркова. В тайните на културната институция ги посвети пиарът й Димитър Петров. Най-интригуващо бе в хранилището, където се пазят редки и ценни книги и подвързани сборници с Държавен вестник от 1947 година насам.

12_08_2019_eko_1.jpg

Интерес предизвикаха и старите вестници, излизали до 1944 година, а и след това – до 1990-та, за книгите, тяхното съхраняване и поддържане. Разбраха интересни подробности за това как са били описвани книгите преди 50 години и как се случва това днес. Представителите на поколението, растящо с новите технологии в ръце, получиха отговор как се развива книгата в модерния свят и какво представлява днес дигиталната библиотека.

Любопитните деца имаха възможността да се запознаят със структурата на библиотеката по отдели, с книжния фонд и с много други колекции. Освен това получиха знания и за библиографиите, различните фондове и каталози, които съществуват – основен фонд, подръчен фонд, фонд "Периодика", справочен фонд, краеведски фонд, библиотековедски фонд и други. Видяха къде се съхраняват книгите с автографи от самите автори, какво има в отдел „Изкуство”, къде се намира Детският отдел на библиотеката и какви заглавия могат да прибавят към списъка си за четене за оставащите дни от лятната ваканция. Децата се запознаха и с нетрадиционните носители на информация, освен хартията, като нотни издания, грамофонни плочи, CD, DVD, аудио и видео касети, картини, рисунки, портрети. Разяснено беше какви са правилата за дарение на библиотеката и как потребителите могат да използват ресурсите на библиотеката в читалните. Накрая всички си тръгнаха доволни от наученото, а някои веднага си направиха регистрационни библиотечни карти.

Последните две групи от третата смяна на лятната ваканционна програма гостуваха и на Областния информационен център. След като се запознаха с дейностите на мрежата от центрове в страната и с резултатите от изпълняваните европроекти в Разград, те предложиха своите идеи за реновиране на градския парк, изграждане на още велоалеи и по-функционални площадки за скейтборд с европейски средства. Учениците споделиха преживяванията си в училища, които са посещавали във Великобритания, както и своите планове за бъдеща реализация.

Тази година в екологичната инициатива участваха над 100 младежи от различни разградски училища и гостенчета от други населени места. Програмата включваше традиционната Детска академия по безопасност, посещение на обекти с екологично значение, дейности на открито, както и образователни дейности, беседи и тренинги.