Търсене

Начало Новини Прокуратурата писала отговор на жалба 14 години
Прокуратурата писала отговор на жалба 14 години
18 February 2008

С голяма, но не приятна, а чак обидна изненада започна тази година за Симеон Кънчев от Завет. На 23 януари мъжът получил писмо от Кубратска районна прокуратура. Повод да очаква кореспонденция с такъв подател нямало. Безкрайно учуден Кънчев отворил плика. И какво да види?! Съдържанието било отговор на негова жалба. Която, обаче, той бил подал през далечната 1994 година.18_02_2008_pismo.jpgПостановлението на прокурор Бранимира Стоянова е за отказ да се образува досъдебно производство, след като се е запознала с материалите по преписка вх.№806/94 г. на РП – Кубрат.

В посочените твърдения липсват данни за извършено престъпление от общ характер, което да налага образуване на наказателно преследване. Постановлението може да се обжалва по реда на чл.200, чл.201 и чл.213 ал.2 от НПК, се казва в документа.

Това е пълна подигравка, какво да обжалвам, след като от този случай са минали 14 години. Първо е безсмислено, защото обстоятелствата от тогава до днес са се променили коренно, и второ, каква е гаранцията, че ако обжалвам няма да чакам още толкова време, коментира пред „Екип 7“ Симеон Кънчев.

Казусът, по който прокуратурата в Кубрат е мислила 14 години, е следният: През юли 1994 г. Кънчев се явява на конкурс за директорското място на СПТУ-Завет. Заедно с него пред комисията за поста кандидатства Вяра Радева. Жената е класирана първа с 3 т. преднина. Подкрепата идва от тогавашния зам.-кмет на Завет Валентина Пеева. Тя е упълномощена да представлява Община Завет от председателя на ОбС М.Джамбаз. На мястото на подписа на шефа на местния парламент обаче стои парафът на Станчо Кьосев. Който, според Симеон Кънчев, тогава е бил съветник по образованието. Казано иначе, документът за упълномощаването на Пеева е подписан в нарушение. В конкурсната комисия, заедно с Пеева е имало още пет души – трима софиянци, представители на Министерството на образованието и науката и двама служители на РИО-Разград.

Според Кънчев е възможно част от хората в тази комисия вече да не са между живите, защото още през 1994 г. са били на преклонна възраст. Избраната тогава за директор Вяра Радева днес работи в Общински детски комплекс – Завет, и от години няма нищо общо с въпросното СПТУ. Валентина Пеева от над 10 г. е в чужбина. А самият Кънчев работи като преподавател в друго учебно заведение.

Жалбата си през 1994 г. е подал не толкова, за да се пребори за директорското място, а защото въпросът е бил принципен. 14 години по-късно това си губи смисъла. Замесените страни в казуса отдавна ги няма и са забравили за какво става въпрос.

Предвид факта, че се касае за елементарен, дори за обикновения човек, правен спор, чудно какво толкова са мислили върху него кубратските прокурори цели 14 години? И как при тази експедитивност, която демонстрират, ще накарат хората да повярват в институцията им и да ги търсят при необходимост? Че такава жалба има, е бил забравил дори подателят й. Ако не бяха му отговорили, щяха да си спестят негативите. Перефразирана, народната мъдрост в този случай би звучала така: По-добре никога, отколкото късно.


Мила КЮЛЮМОВА